Rechter: baby mag vaccinatie zonder toestemming ouders

Array

vaccinationmfDe rechter in Roermond heeft Bureau Jeugdzorg Limburg toestemming gegeven een kind te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep zonder instemming van de ouders. De kinderen staan sinds begin dit jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Limburg en verblijven in een pleeggezin. Het in 2008 geboren kind komt in aanmerking voor vaccinatie tegen de Mexicaanse griep, maar daarvoor is schriftelijke toestemming nodig van de ouders.
Daarom stapte Bureau Jeugdzorg Limburg met succes naar de kinderrechter in Roermond om een verzoek om een zogeheten ‘vervangende toestemming’ voor een medische behandeling van een minderjarige.

Op grond van de wet zou de rechter dat verzoek moeten afwijzen, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak. Nederland kent weliswaar een regeling voor vervangende toestemming, maar die is alleen toepasbaar als behandeling noodzakelijk is om ernstig gevaar voor de gezondheid van het kind te voorkomen. Vaccinatie tegen Mexicaanse griep mag dan wel wenselijk zijn, vaccinatie is daarmee nog niet medisch noodzakelijk, meent de rechter. Bovendien is die vervangende toestemming alleen mogelijk als de ouders behandeling weigeren. En dat is nog iets anders dan onbereikbaar zijn. Op basis van het Nederlands recht geen vaccinatie. Maar door artikel 3, lid 1 van het Internationaal Verdrag voor de rechten van het kind. Daarin staat niet meer dan een algemene richtlijn dat “de belangen van het kind een eerste overweging dienen te vormen.” Die richtlijn bood de kinderrechter de kans de gezondheid van het kind en het pleeggezin, dat nog een peuter herbergt, zwaarder te laten wegen dan het belang van de onvindbare ouders.
Bron: GPD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Rechter: baby mag vaccinatie zonder toestemming ouders"

  1. Siegfried van Hoek

    Precies zoals de rechter oordeelde: geen medische noodzaak. Waren de ouders wel vindbaar geweest, dan was er mogelijk een andere uitspraak uit voort komen rollen. Het is in ieder geval een uitspraak die het bureau Jeugdzorg (terecht) wel iets meer mogelijkheden geeft om een medische behandeling op te leggen.
    Ik denk bovendien, dat zodra een kind mondig is, en redelijkerwijs een mening met begrip van de situatie kan vormen, dat een rechter ook hier notie van zou moeten nemen. Het gebeurt in echtscheidingssituaties, dus waarom niet in een dergeleijke kwestie?
    Laten we er voor waken dat deze uitspraak ook geen grond voor jurisprudentie legt om op last van Jeugdzorg kinderen zondermeer te psychiatriseren, externe expertise en persoonlijk intervieuw zijn dan letterlijk en figuurlijk van levensbelang voor het kind.

Comments are closed.

Recente artikelen