Verbeteringen door nieuwe zorgverzekeringswet

Array

Zorg (2)De wijziging van de zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 leidt onder meer tot toegenomen solidariteit. Dat blijkt uit de eerste evaluaties van de Zvw. Het kabinet stuurt de evaluatie, samen met de reactie, naar de Tweede Kamer. Naast de Zvw zijn ook de wet op de zorgtoeslag (Wzt) en de wet marktordening gezondheidszorg (WMG) geevalueerd. De invoering hiervan is relatief geruisloos verlopen. Over de Zvw en de Wzt stellen de onderzoekers dat de solidariteit is toegenomen, omdat voor iedereen hetzelfde basispakket geldt. De onderzoekers bevelen aan de nominale premie te verlagen. Deze aanbeveling neemt het kabinet niet over. Er is juist voor deze nominale premie gekozen, zodat iedereen zich realiseert dat zorg niet gratis is.

Zorgverzekeraars hebben eerst op prijs geconcurreerd, maar doen dat nu steeds meer op kwaliteit en dat is ook de wens van het kabinet. Uit de evaluaties blijkt dat door de stelselwijziging de kwaliteit van zorg op de agenda staat, maar dat zorgverzekeraars zich nog meer kunnen inzetten om op basis van kwaliteit zorg in te kopen.

Sinds 1 januari 2008 geldt het verplicht eigen risico. De onderzoekers stellen dat de effectiviteit van dit eigen risico gering is. Ze stellen voor het eigen risico niet op nul te laten beginnen, maar pas in te laten gaan vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten afhankelijk van de leeftijd. Dit voorstel neemt het kabinet niet over, omdat het voorstel ten onrechte veronderstelt dat leeftijd altijd een graadmeter is voor hoge zorgkosten. Er wordt ook ruim 1,45 miljard euro bespaard doordat iedereen een eigen risico heeft.

In 2012 nog een tweede evaluatie.

Regering.nl: Eerste evaluatie Zorgverzekeringswet

Bron: Ministerraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen