Zorgboederij doet dementerende ouderen goed

Array

zorgboerderijOuderen gaan de boer op!
Boerderijen en dementerende ouderen; het lijkt geen voor de hand liggende combinatie. Toch komen er steeds meer boerderijen, zogeheten zorgboerderijen, waar dementerende ouderen hun dag kunnen doorbrengen. Op de boerderij kunnen zij deelnemen aan allerlei activiteiten zoals dieren voeren, tuinieren, wandelen en eten koken. Daarmee hebben zij een afwisselende en betekenisvolle dag, terwijl hun mantelzorgers die thuis voor hen zorgen wat tijd voor zichzelf hebben. Dagverzorging op een zorgboerderij verschilt van dagverzorging in een reguliere zorginstelling.

Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Simone de Bruin of zorgboerderijen een meerwaarde hebben voor de gezondheid van dementerende ouderen ten opzichte van reguliere instellingen voor dagverzorging. Uit haar onderzoek bleek dat zorgboerderijen beter dan reguliere instellingen voor dagverzorging in staat waren om de voedsel- en vochtinname van dementerende ouderen te stimuleren. Dit is een belangrijke bevinding omdat veel dementerende ouderen te kampen hebben met uitdroging, ongewild gewichtsverlies en ondervoeding.

Zorgboerderijen leken niet effectiever te zijn in het voorkomen van cognitieve achteruitgang, vermindering van het emotionele welbevinden en de functionele status en het voorkomen van een toename van het aantal gedragsproblemen. Noemenswaardig is verder dat op zorgboerderijen meer mannelijke dementiepatienten komen dan in reguliere instellingen voor dagverzorgingen. Omdat deze mannen in tegenstelling tot de veelal vrouwelijke dementiepatienten in reguliere instellingen voor dagverzorging vaak nog een partner hebben, weten zorgboerderijen een andere groep van mantelzorgers te ontlasten. Dagverzorging op zorgboerderijen is daarmee een nieuwe en waardevolle toevoeging aan de huidige zorgvoorzieningen voor thuiswonende dementerende ouderen en hun mantelzorgers.

Mw.ir. S.R. (Simone) de Bruin: “Sowing in the autumn season – Exploring benefits of green care farms for dementia patients”

9 dec 2009 16:00
Onderdeel: Leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University
Promotor: prof.dr. A.J. van der Zijpp (Dierlijke Productiesystemen)
Co-Promotor: Dr.ir. S.J. Oosting, Prof.dr. J.M.G.A. Schols (Universiteit Maastricht), Dr. M.J. Enders-Slegers (Universiteit Utrecht)

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen