Dik Hermans, CVZ: ongezonde leefstijl niet meer volledig verzekeren

Array

DHermans”We weten allemaal dat de leefstijl van mensen de gezondheid kan schaden. Iemand met COPD bijvoorbeeld, die stug blijft doorroken. Of iemand met obesitas. Sommige dingen zijn zo duidelijk dat je haast zou zeggen: ‘eigen schuld, dikke bult’ ”, Zo laat Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wtene in een interview met dagblad Trouw.  Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren?  Nu er bezuinigd moet worden, vindt de CVZ-topman het tijd om lastige vragen onder ogen te zien. Het is natuurlijk een lastige discussie, die destijds ook met veel emotie is gevoerd in de sociale zekerheid. Maar de discussie kan uiteindelijk ook bijdragen aan een groter maatschappelijk draagvlak onder ons zorgstelsel. Dat moeten we tenslotte betaalbaar en houdbaar houden.”

Dik Hermans (1954) promoveerde als gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij begon zijn loopbaan als onderzoeker bij de Sociale Verzekeringsraad. Hij was directeur van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen en van de Inspectie Werk en Inkomen. Per 1 juli 2003 werd Hermans algemeen directeur van het CVZ. Sinds 1 januari 2007 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur.

De voorzitter heeft als portefeuille algemeen bestuurlijke zaken en uitvoering van internationale verdragen. Hij geeft direct leiding aan de hoofden van de afdelingen Fondsen, Communicatie & Informatie en Innovatie.

Nevenfuncties

  • moderator bij de Avicenna executive opleiding voor topmanagers, sinds 2006
  • vice-voorzitter van de Raad van toezicht bij het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda, sinds 2005
  • lid van de Raad van Advies bij de Stichting STG/Health Management Forum, sinds 2006
  • lid van de Werkgroep 85: AWBZ-bestuurders, sinds 2006

Bron: Trouw, ANP en CVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen