Stoppen met roken met behulp van mobiele applicatie MobiKicks

stoppenmetroken_mobikicksMobile Change Products lanceert een nieuwe dienst, een interactief hulpmiddel bij stoppen met roken, genaamd MobiKicks – Kick the Habit. De dienst werkt via mobiel internet, rokers en ex-rokers krijgen 24 uur per dag ondersteuning bij hun stop- of minderpoging. Omdat mensen de mobiele telefoon toch meestal bij zich dragen zal deze nieuwe mogelijkheid waarschijnlijk ook aantrekkelijk zijn voor stoppers die gewoonlijk geen hulpmiddelen zouden gebruiken. Daarnaast kan dit interactieve systeem alleen, óf in combinatie met andere stopmethoden of hulpmiddelen gebruikt worden, bijvoorbeeld in combinatie met nicotinevervanging.

De mogelijkheden die MobiKicks biedt zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewezen en aanvaardde methoden. Bij de ontwikkeling is gekeken naar de psychologische wetten die gelden op het gebied van gedragsverandering en stoppen met roken. Uitgangspunt is leren: roken is aangeleerd, je kunt het ook afleren. Rokers en ex-rokers leren om niet meer afhankelijk te zijn van de nicotine, je leert dat je ook zonder deze gewoonte kan.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rokers die één of meer hulpmiddelen gebruiken een grotere kans hebben om van het roken af te komen. Een kwart van de stoppers in Nederland gebruikt hulpmiddelen ter ondersteuning. Denk hierbij aan ondersteuning als advies op maat, telefonische coaching, groepstrainingen of het gebruik van nicotinevervanging. Zelfs relatief eenvoudige hulpmiddelen zoals folders, boeken of advies op maat verhogen de kans op succes al met 20%.

Het verschil met andere, bestaande hulpmiddelen.
Als rokers stoppen missen ze vaak net dat beetje steun op het moment dat ze het juist nodig hebben; dat maakt stoppen moeilijk en terugval makkelijker. Stoppers kunnen zelf contact opnemen met MobiKicks maar ze kunnen ook MobiKicks vragen contact met hen op te nemen; voor op een later moment waarop de stopper wel wat steun kan gebruiken. Stoppers kunnen 24 uur per dag terecht bij MobiKicks, ’s avonds, `s nachts, in het café of op het werk.

Minder roken
MobiKicks zich richt tevens op minderaars; rokers die het niet kunnen laten maar wel graag minder willen roken. Eigenlijk een vergeten groep. Uitgangspunt is dat het nogal verschil maakt of iemand 25 sigaretten rookt of 5. Het is dus niet perse `alles of niets’. Als een roker leert dat minder roken ook voldoet, is de stap naar helemaal stoppen simpelweg kleiner.

De website van MobiKicks is te vinden op mobikicks.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen