Therapeutisch vaccin tegen tumoren

10-cc-plastic-syringeNaast preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, die inmiddels deel uitmaakt van het Rijksvaccinatieprogramma, komt er ook meer zicht op de mogelijkheid van therapeutische vaccinatie. Daarvan is sprake als het vaccin wordt toegediend nadat besmetting met het humaan papillomavirus (HPV), een belangrijke veroorzaker van schaamlip- en baarmoederhalskanker, heeft plaatsgevonden.

Onderzoekers van het LUMC in Leiden hebben een vaccin ontwikkeld tegen een virustype dat een hoog risico heeft om te resulteren in een tumor aan de schaamlippen (en ook van baarmoederhalskanker), namelijk HPV-16. Een aantal vrouwen die in een voorstadium verkeren van deze vorm van kanker kregen dit vaccin verschillende malen toegediend. Bij iets minder dan de helft van de patienten verdwenen de tumorachtige afwijkingen en het virus na verloop van tijd volledig. Bij eenderde van de vrouwen was er sprake van verbetering, maar niet van genezing. Sommige patienten reageerden niet op de therapie. Met dit onderzoek is bewezen dat het principe dat vaccinatie kan genezen werkt. En dat het immuunsysteem gericht kan worden geactiveerd om voorstadia van tumoren op te ruimen. Ook is duidelijk dat de immuunreactie van groot belang is. Vrouwen bij wie het immuunsysteem maar in geringe mate door het vaccin geactiveerd wordt, hebben ook minder kans op genezing.

De resultaten van het Leidse onderzoek zijn verschenen in The New England Journal of Medicine. Ze zijn van belang omdat voor het eerst een therapeutisch vaccin goed blijkt te werken bij mensen met een door een virus veroorzaakte tumor. Het onderzoek biedt ook uitzicht op mogelijke behandeling van baarmoederhalskanker, omdat deze door hetzelfde virus, HPV-16, wordt veroorzaakt. Zover is het echter nog niet, omdat er nog de nodige klinische onderzoeken naar werkzaamheid en veiligheid moeten worden gedaan.

In Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 600-700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Daarvan overleven tussen de 200 en 250 vrouwen de ziekte niet.

Bron: The New England Journal of Medicine, november 2009

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen