Zorggeld moet naar de zorg

bonusGeld in de zorg moet terecht komen bij mensen die zorg nodig hebben. En dus niet als bonus in de portemonnee van een bestuurslid. ABVAKABO FNV vindt dit, net als staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS en nu ook de verzorgers, familieleden en clienten van zorgstelling Cordaan in Amsterdam. Daarom hebben zij een manifest opgesteld waarin zij onder meer eisen dat bestuursleden hun bonussen over 2008 inleveren. Zo kreeg een van de bestuurders een buitensporige bonus van 50.000 euro.

Voor veel werknemers, clienten en familieleden kwam deze fikse bonus raar over omdat er bij een aantal van hen flinke ontevredenheid bestaat over het reilen en zeilen bij Cordaan. Wanneer een bestuurder aantoonbaar goed werk doet en dat objectief vast te stellen is, dan behoort een bonus tot de mogelijkheden, aldus Hans van den Wijngaard, bestuurder bij ABVAKABO FNV. Wanneer er echter volgens groepen werknemers, clienten en familieleden veel zaken niet goed gaan, moet men het niet vreemd vinden dat zij de bonus terug willen vorderen.

ABVAKABO FNV vindt dat raden van toezicht hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Zij moeten de toekenning van een bonus goed kunnen motiveren. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de hoogte van de salarissen van raden van bestuur. vindt dat een bestuurder niet buitensporig veel hoeft te verdienen. `Wanneer een bestuurder zijn taken prima uitvoert dan mag hij een goed salaris verdienen, goed maar niet buitensporig’.