CT-scan voorspelt kans op longkanker

Array

longkankerDe efficientie van longkankerscreening neemt toe door een duidelijk protocol voor de omgang met longafwijkingen op CT-scans van mensen met een verhoogd risico op longkanker. Dat stellen Nederlandse en Belgische onderzoekers in NEJM van 3 december.

Momenteel is er nog geen gevalideerde strategie voor de omgang met afwijkingen op een CT-scan. In een langlopende studie proberen de onderzoekers van het Nederlands-Leuvens Longkanker Screeningsonderzoek (NELSON) een simpele strategie voor follow-updiagnostiek te ontwikkelen zonder het aantal fout-negatieve resultaten te verhogen. Het onderzoek loopt nog, maar in het NEJM-artikel beschrijven Rob van Klaveren c.s. de resultaten in het eerste, tweede en vierde jaar van de studie.

De strategie bestaat uit het inschatten van de maligniteit van afwijkingen aan de hand van de grootte van de afwijking en de groeisnelheid (gemeten met een vervolgscan drie maanden later). Van een negatieve uitkomst is sprake als een afwijking kleiner is dan 50 mm3, als de afwijking tussen de 50 en 500 mm3 is maar niet is gegroeid binnen drie maanden en als deze tumoren wel groeiden maar zeer langzaam.

7557 mensen werden gescreend. Tijdens de eerste en tweede screeningsronde had respectievelijk 2,6 en 1,8 procent een positief resultaat. Van de 7361 mensen met een negatief resultaat tijdens de eerste screening, hadden er twee jaar later 20 een longtumor ontwikkeld. Dat houdt in dat na een eerste negatieve CT-scan de kans op het aantreffen van longkanker bij volgende screeningsronden miniem was. Na drie maanden was deze kans 0,1 op 1000 en na één en twee jaar was de kans 3 op 1000.

De onderzoekers concluderen dat hun strategie de noodzaak voor follow-updiagnostiek bij mensen met een onduidelijk te interpreteren CT-scan verlaagt. Vooral tijdens de tweede screeningsronde verminderde de strategie het aantal mensen waarbij follow-updiagnostiek nodig was, zonder de sensitiviteit van de methode te beïnvloeden. Zij benadrukken wel dat dit alleen opgaat voor patienten met een verhoogd risico op longkanker.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen