Dierenartsen tegen het doden van onbesmette geiten

De maatregel leidt tot het doden van tienduizenden drachtige geiten waarvan een groot deel onbesmet is. De KNMvD pleit voor maatregelen die proportioneel zijn en roept daarom de ministers van VWS en LNV op om ook een ethische afweging te maken als het gaat om het doden van dieren bij het bestrijden van de Q-koorts.

De KNMvD reageert met haar standpunt op het advies van het deskundigenoverleg Q-koorts. Deze deskundigengroep die bestaat uit zowel artsen als dierenartsen geeft in haar advies een aantal aanvullende maatregelen op de huidige aanpak om de humane epidemie te beperken. Hoewel de dierenartsen zeer te spreken zijn over de aanpak waarbij zowel dierenartsen als artsen betrokken zijn, kan de beroepsorganisatie zich niet vinden in alle door de deskundigengroep voorgestelde maatregelen. Voorzitter Ludo Hellebrekers: “Maatregelen zijn nodig maar hierbij moet wel de ethische afweging gemaakt worden of het doden van gezonde dieren gerechtvaardigd is gezien de risico’s voor de volksgezondheid. Helaas ontbreekt deze afweging in het advies.”

Uitgangspunt voor de dierenartsen is dat dieren alleen gedood mogen worden als het belang van de mens direct in het gedrang is of als het doden in het direct belang van het dier is, bijvoorbeeld wanneer een dier ernstig of uitzichtloos lijdt. Niet-besmette geiten vormen geen risico voor de mens en de dierenartsen zien dan ook geen aanleiding om deze dieren te doden. Besmette dieren vormen mogelijk wel een risico doordat er grote hoeveelheden van de bacterie C. burnetti vrijkomen bij een abortus en het ruimen van deze dieren is daarom gerechtvaardigd. Verder merken de dierenartsen op dat het doden van drachtige geiten als een aanvullende maatregel op de huidige aanpak een goede evaluatie van de vaccinatiestrategie onmogelijk maakt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen