Genderteam krijgt eigen onderkomen

genderdysforieNa ruim dertig jaar heeft het genderteam eindelijk een eigen onderkomen in de polkliniek van VU medisch centrum. Receptie K is de nieuwe en voorlopig definitieve locatie van het zorgcentrum genderdysforie, waar het genderteam onderdeel van uitmaakt. Op 10 december aanstaande is de officiele opening.

Logeren
Genderdysforie is het gevoel te behoren tot het andere geslacht terwijl de biologische kenmerken het tegendeel bewijzen. De meest extreme vorm is transseksualiteit, waarbij het lichaam aan het gewenste geslacht wordt aangepast door middel van een medische behandeling.

Coördinator Jos Megens, al vanaf de jaren zeventig werkzaam voor het genderteam, is erg blij met de nieuwe locatie. “We hebben de afgelopen jaren steeds bij andere afdelingen ‘gelogeerd’ en moesten voortdurend op zoek naar behandelkamers. Het feit dat we nu een eigen plek hebben, zie ik als een erkenning voor ons team.”

Eigen balie
Het zorgcentrum genderdysforie van VU medisch centrum is een van het grootste ter wereld. Op dit moment staan 3.800 mensen bij het centrum ingeschreven. En jaarlijks komen daar ruim tweehonderd nieuwe patienten bij, volwassenen maar ook adolescenten en kinderen. “We hebben nu een eigen wachtkamer, een eigen afsprakenbalie en vaste behandelkamers op vaste dagen. Hierdoor is er veel meer duidelijkheid, zowel voor de patienten als voor de medewerkers.”

De werkwijze van het zorgcentrum bestaat uit een diagnostische en een behandelfase. De diagnostische fase kan wel een jaar in beslag nemen. Megens: “In deze fase worden veel gesprekken met een psycholoog gevoerd om de wens en de behoefte van de patient te doorgronden. Dat zijn heel persoonlijke en intieme gesprekken. Een vaste en bekende ruimte biedt de patient meer geborgenheid.”

Op 10 december wordt de genderpoli officieel geopend door een lid van de raad van bestuur, samen met een van de oudste en een van de jongste patienten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen