Nieuw universeel model voor kwaliteit in Zorg & Welzijn

papieren tijger

Iedere norm benadert het thema kwaliteit wat anders en heeft haar eigen uitgangspunten. Omdat de effectiviteit van een kwaliteit managementsysteem vooral afhangt van de manier waarop organisaties met de gekozen norm om gaan, heeft Certificatie in de Zorg een universeel kwaliteitsmodel ontwikkeld met een duidelijke toelichting. Hierin staat niet ‘de norm’ centraal, maar juist de manier waarop een zorginstelling in staat is haar zorgvisie te vertalen naar (toegevoegde)waarde voor haar clienten. Clienten hebben nu eenmaal andere verwachtingen van een ziekenhuis dan van een verzorgingshuis.

Dit “model voor kwaliteit in Zorg & Welzijn” geeft de werking van een kwaliteit managementsysteem weer. Door juist te redeneren vanuit de zorgvisie en de prestaties die een organisatie voor haar klanten wil bereiken, kunnen (zorg)organisaties een goede beoordeling maken in welke mate hun kwaliteitssysteem doelmatig ingericht is. Het model is gebaseerd op gangbare en bewezen kwaliteitsmodellen, maar is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Hiermee is het zeer geschikt om ook binnen organisaties een goede dialoog te voeren over kwaliteit.

Zorginstellingen ervaren hun kwaliteit managementsysteem nogal eens als een papieren tijger, wat in de praktijk juist helemaal niet nodig blijkt te zijn. Samen met zorginstellingen organiseert Certificatie in de Zorg intervisiebijeenkomsten op basis van dit model. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om met elkaar inzicht te verkrijgen over de werking en effectiviteit van het eigen kwaliteit managementsysteem. Ze worden in samenwerking met meerdere zorginstellingen georganiseerd of kunnen, indien gewenst, op instellingsniveau gehouden worden.

Het model met toelichting is gratis op te vragen via de website www.certificatieindezorg.nl. Ook voor intervisie kunt u zich via deze website aanmelden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen