Nog geen maatregelen tegen Q-koorts

Array

Q koortsDe ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (LNV) komen nog niet met maatregelen ter bestrijding van de Q-koortsepidemie. Zij bestuderen nog het advies van deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) over verschillende mogelijkheden om de ziekte te lijf te gaan.

De experts adviseren voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen. Zij zien dat als een snelle, eenmalige maatregel om abortussen bij de dieren te voorkomen, zo blijkt uit het advies waar het televisieprogramma Zembla de hand op wist te leggen. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, Coxiella burnetii, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan tweeduizend Nederlanders ziek; vijf mensen overleden.

De deskundigen raden verder aan bestaande besmette bedrijven niet te laten uitbreiden. Ook vragen ze meer aandacht voor de risico’s voor mensen die op de bedrijven werken. De gezondheidsraad zou met een advies moeten komen of het vaccin dat nu nog niet in Europa is toegelaten, toch mag worden gebruikt voor geiten- en schapenhouders, hun gezin en werknemers. Verder moet worden onderzocht welk ontsmettingsmiddel echt effect heeft bij deze bacterie.

In afwachting van maatregelen van de bewindslieden is maandag een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder andere de GGD in Noord-Brabant afgeblazen. Ook de kaart met besmette gebieden die maandag op internet zou verschijnen, gaat pas later online, meldde het ministerie van LNV.

Burgemeester Willy Doorn van de zwaarst getroffen gemeente Landerd (Brabant) meent dat de tijd dringt en dat boeren en omwonenden voor het begin van het lammerseizoen in februari moeten weten waar ze aan toe zijn. De indieners van een Brabants burgerinitiatief tegen megastallen eisen dat het ministerie niet langer de exacte locaties van besmette bedrijven verhult.

Slachtoffers en nabestaanden van de Q-koorts kunnen het snelst en het best hun schade bij de boeren verhalen, zegt letselschadeadvocaat Martin de Witte uit Amersfoort. Naar de overheid stappen duurt langer en is omslachtiger, meent hij.

Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden zondag in het tv-programma Zembla dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Ze vinden dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen