Moedermelkbank voor Erasmus MC – Sophia

Array

moedermelkOpbrengst actie “Lichtjes voor Sophia” 2009 naar eerste moedermelkbank in Nederland

In het voorjaar van 2010 gaat de moedermelkbank van Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis van start. De bank wordt opgericht voor baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende borstvoeding heeft. In eerste instantie gaat het om (couveuse-) kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Neonatologie. De opbrengst van 2009 van de jaarlijkse kerstactie “Lichtjes voor Sophia” is bestemd voor de moedermelkbank, de eerste in Nederland in deze vorm.

“Een kind doet het veel beter op moedermelk dan op kunstmelk”, zegt neonatoloog prof.dr. Hans van Goudoever. “Met moedermelk gevoede kinderen blijken minder vatbaar voor infecties en maken een gezondere geestelijke ontwikkeling door. Daarbij krijgen ze veel minder vaak ernstige darmziekten. Moedermelk is echter niet altijd aanwezig voor te vroeg geboren kinderen. Hun moeders zijn vaak ook ziek, gebruiken medicijnen en maken zich heel veel zorgen over hun kind. Daarom lukt of kan het geven van eigen moedermelk soms niet.”

Voor pasgeborenen die door allerlei omstandigheden in het ziekenhuis opgenomen worden, is goede voeding van levensbelang. Van Goudoever: “De juiste voeding op het juiste moment kan kinderen enorm helpen. Door een ziek kind in een goede voedingstoestand te houden of te brengen is de ziekenhuisopname korter en sterven er minder kinderen.” Maar ook op de langere termijn is er grote gezondheidswinst te behalen. Een goede groei direct na de geboorte door de juiste voeding geeft op de lange termijn een kleinere kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ook het intelligentieniveau van kinderen die moedermelk hebben gekregen is wat hoger dan dat van kinderen die geen moedermelk hebben gekregen.

Voordat moeders hun melk mogen donoren, worden zij uitgebreid getest op diverse infectieziekten. Daarnaast is het van belang dat donoren een gezonde levensstijl hebben. Van Goudoever: “Veel vrouwen hebben meer dan genoeg melk voor hun eigen kind en kunnen dus wel wat missen. Zij kolven de melk thuis af en brengen het naar het Sophia. Wij controleren die melk op ziektekiemen, pasteuriseren het en voegen er noodzakelijke voedingstoffen aan toe. Daarna vriezen we de melk in en leggen een voorraad aan zodat er voldoende flesjes beschikbaar zijn voor onze afdeling.”

Te vroeg geboren kinderen hebben een hoge eiwit- en energiebehoefte omdat zij volop in de groei zijn. Van Goudoever: “Er zitten in moedermelk veel voedingsstoffen in die heel goed zijn voor te vroeg geboren kinderen, maar moedermelk bevat aan de andere kant vaak weer te weinig energie en eiwit. Hoewel het nog niet volledig bewezen is, lijkt moedermelk, aangevuld met de nodige stoffen, de beste keus voor deze groep kinderen. Daar gaan we onderzoek naar doen.”

Tot 1973 waren moedermelkbanken een normaal verschijnsel. Ze werden in Nederland gesloten omdat steeds meer gekozen werd voor kunstmelk.

De actie “Lichtjes voor Sophia 2009”, een jaarlijkse actie georganiseerd door de Stichting Vrienden van Sophia, gaat vanmiddag van start. De aftrap wordt om 16.00 uur gegeven door Jan Smit en burgemeester Aboutaleb.
Noot voor de redactie:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen