Q-koorts: maatregelen nodig maar niet afwentelen op zwangere geiten

qkoortsWakker Dier is hoogst verontwaardigd dat zwangere geiten de dupe lijken te gaan worden van politiek opportunisme rond de Q-koorts. Uiteraard staat de volksgezondheid voorop en zijn maatregelen hard nodig maar deze komen veel te laat en worden niet afgewenteld op de sector die de problemen heeft veroorzaakt. Zwangere geiten worden de dupe en dreigen nu onnodig afgemaakt te gaan worden. Kennelijk is niets geleerd van de varkenspest en vogelpest waar de politiek eendrachtig aangaf dat we afmoeten van het ruimen van dieren bij dierziektes vanwege de grote maatschappelijke weerstand.

Het tijdstip van de huidige aangekondigde maatregelen heeft alles te maken met politieke en publicitaire commotie en niets met recente nieuwe feiten rondom de ziekte. Als een paar maanden geleden de ziekte meer serieus was genomen, had voorkomen kunnen worden dat geiten bevrucht werden en was nu het afmaken van gezonde moedergeiten niet aan de orde. Daarnaast zijn andere effectieve maatregelen zoals een vervoersverbod, een uitbreidings/nieuwvestigingsverbod en een maximum grootte uit economische motieven alle tijd tegen gehouden. Vooral megageitenbedrijven met duizenden geiten lijken de problemen met Q-koorts te veroorzaken, gaf het landbouwministerie eerder al aan. Wakker Dier vindt dan ook dat maatregelen tegen deze industriele geitenbedrijven genomen moeten worden; bijvoorbeeld in de vorm van een maximum aantal te houden geiten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen