KNMG: behandelbeslissingen bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen verkennen

KNMGDe artsenfederatie KNMG gaat een commissie instellen met als taak een nadere verkenning uit te voeren naar de praktijk, de legitimatie van het medisch handelen en de verhouding tot de regelgeving bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen.

Aanleiding vormt de onzekerheid bij artsen over de criteria voor actieve levensbeeindiging van pasgeborenen. Volgens een artikel in Medisch Contact van deze week sluiten deze criteria voor actieve levensbeeindiging van pasgeborenen niet goed aan op de praktijk. Dit leidt volgens de auteurs niet alleen tot onzekerheid bij artsen, maar ook kan de kwaliteit van het sterven van pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen onder druk komen te staan.

De KNMG is bezorgd over deze signalen en wil dat er meer duidelijkheid komt over de behandelbeslissingen bij deze groep pasgeborenen. De geboorte van een baby met zeer ernstige afwijkingen is zowel voor de ouders als voor het behandelteam een buitengewoon ingrijpende gebeurtenis. De KNMG vindt het van groot belang dat behandelbeslissingen rond deze kwetsbare groep patienten transparant worden genomen, en dat artsen verantwoording afleggen over deze beslissingen.

Zowel vanuit medisch als maatschappelijk oogpunt vindt de KNMG het dringend noodzakelijk deze problematiek nader te verkennen. In overleg met relevante beroepsorganisaties gaat de KNMG daarom een commissie instellen. Deze krijgt de taak een nadere verkenning uit te voeren naar de praktijk, de legitimatie van het medisch handelen en de verhouding tot de regelgeving op dit terrein.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen