Q-koorts: drachtige geiten geruimd

De gerda verburgministers Klink (VWS) en Verburg (Landbouw) hebben besloten dat drachtige geiten van gevaccineerde bedrijven moeten op korte termijn worden ‘geruimd’. Met deze maatregel willen zij de verspreiding van Q-koorts tegengaan.

De zwangere geiten die al zijn gevaccineerd worden eerst getest op q-koorts. Als zij besmet blijken, moeten ze worden afgemaakt. Bij bedrijven waar de geiten niet zijn gevaccineerd, moeten ook niet-zieke zwangere dieren worden geruimd. De ministers maakten de maatregelen gisteravond bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. Ze volgen hiermee het advies van het RIVM.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen