Diabetesscreening leidt niet tot ongezond gedrag

Array

diabetesscreeningScreenen op diabetes leidt niet tot valse geruststelling van mensen met een negatief testresultaat. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in Engelse huisartspraktijken.

Mensen die na screening te horen kregen dat ze geen diabetes hadden, vulden direct na de test, drie tot zes maanden later en twaalf tot vijtien maanden later een vragenlijst in. Ter vergelijking vulden vergelijkbare proefpersonen die niet gescreend waren ook de vragenlijsten in. De vragen gingen onder meer over het voornemen om de leefstijl te veranderen, het gevoel zelf risico te lopen om ooit diabetes te krijgen en de mate waarin iemand zich gezond voelt.

Meteen na de uitslag van de test scoorden de mensen die hadden gehoord dat ze geen diabetes hadden, vrijwel hetzelfde als degenen die niet waren gescreend. Alleen schatten de negatief gescreenden hun risico om ooit diabetes te krijgen wel iets lager in dan de controlegroep. Bij de twee volgende invulmomenten was er tussen beide groepen helemaal geen verschil meer.

De auteurs vinden het dan ook onwaarschijnlijk dat diabetesscreening zou leiden tot ongezond gedrag bij degenen met een negatief testresultaat.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen