Melden bijwerkingen blijft belangrijk

Array

bijwerking mexicaanse griepprikDe eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep is inmiddels voltooid en er is een begin gemaakt met de tweede vaccinatieronde in huisartspraktijken, zorginstellingen en bij de arbodiensten. Sinds de start van de vaccinatiecampagne ontving Lareb in totaal 5076 meldingen van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van vaccins tegen de Mexicaanse griep. 2146 meldingen hadden betrekking op het vaccin Focetria, 2930 meldingen op het vaccin Pandemrix. Het merendeel van de meldingen betreft bekende milde reacties, zoals pijn of roodheid op de injectieplaats en koorts.

Het melden van bijwerkingen van vaccinatie blijft gewenst. Lareb onderzoekt of de gemelde bijwerking inderdaad het gevolg is van de vaccinatie. Een goed overzicht van klachten die met vaccinatie in verband werden gebracht door patienten en zorgverleners is essentieel voor goede bewaking van de veiligheid van het vaccin. De gemelde klachten worden dagelijks anoniem gedeeld met betrokken instanties in Nederland en het buitenland. Lareb rapporteert onder andere aan de Europese bijwerkingendatabank, waar alle meldingen worden verzameld.

Een overzicht van deze klachten is openbaar toegankelijk via de bijwerkingendatabank en een weekoverzicht van alle gemelde bijwerkingen kunt u hier vinden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen