NPCF pas tevreden als gewogen sterftecijfers ziekenhuizen openbaar worden

MortaliteitscijferDe NPCF is pas tevreden als volgend jaar niet alleen de absolute sterftecijfers openbaar worden gemaakt, maar ook de gestandaardiseerde sterftecijfers (HSMR) gepubliceerd worden door de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Daarmee zou gehoor gegeven worden aan herhaalde oproepen van onder andere patientenorganisaties om transparantie over deze cijfers.

De NPCF ziet de openbaarmaking van de absolute sterftecijfers als een eerste stap op weg naar transparantie over de gecorrigeerde sterftecijfers, die het mogelijk maken om ziekenhuizen onderling met elkaar te vergelijken. De absolute cijfers zijn daarvoor ongeschikt vanwege de grote verschillen in patientengroepen tussen de ziekenhuizen. Het zou pas in 2011 mogelijk zijn voor patienten om een vergelijking te maken tussen ziekenhuizen op basis van de sterftecijfers. De NPCF vindt dat te laat.

De NPCF verwacht wel dat openbaarmaking van de absolute sterftecijfers een impuls is voor ziekenhuizen om nog betere prestaties te leveren, zoals dat wel vaker gebeurt na publicatie van resultaten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen