Canon van de geneeskunde in Nederland

Array

canon van de geneeskunde in NederlandNederland heeft er weer een historische canon bij: die van de geneeskunde. De canon geeft in vijftig vensters een overzicht van gedenkwaardige momenten en personen uit de geneeskunde en gezondheidszorg in Nederland. Vanaf de vroege oudheid tot heden. Vrijdag  bood het Domus Overleg bood de ‘Canon van de geneeskunde in Nederland’ aan aan de KNMG-voorzitter. De canon bevat 50 ‘vensters’ met hoogtepunten en keerpunten uit de medische geschiedenis in Nederland en is samengesteld door de medisch historici Frank Huisman en Mart van Lieburg. De voorzitter van de artsenorganisatie KNMG, prof. dr. A. Nieuwenhuijzen Kruseman zei over de canon: “Kennis van de geschiedenis van de geneeskunde en gezondheidszorg is volgens hem „nuttig en nodig.””

Auteurs van de canon zijn prof. dr. F. Huisman (UMC Utrecht en Universiteit Maastricht) en prof. dr. M. van Lieburg (Erasmus MC en UMCG). „We hebben er met veel plezier aan gewerkt. Het samenstellen van een canon dwingt je om in kort bestek recht te doen aan de geschiedenis, en dan zo dat het ook nog iets te zeggen heeft voor de moderne arts”, aldus Van Lieburg in het vrijdag verschenen nummer van het artsenblad Medisch Contact.Achtereenvolgens passeren onder meer de revue: het meisje van Yde (leven en ziekte in de prehistorie); de ”Zwarte Dood” (pandemieen op het breukvlak van de tijd); Rembrandts anatomische les (religieuze dimensie van wetenschap); over de werking van het hart (de Nederlandse pijlers van Harveys circulatietheorie); de medicijnkist van de VOC (reizende kennis over de wereldzeeen); het beroepsjournaal van vrouw Schrader (de vroedvrouw in de gezondheidszorg); Swammerdam en de ”Bijbel der Natuure” (Godsbeleving en natuuronderzoek); de koepokmedaille (vaccinatie: preventie door overreding of dwang?) tot uiteindelijk het fusiegen (aan de frontlijn van de biomedische wetenschappen).

Uit de canon blijkt dat vertechnisering een belangrijk kenmerk is van de naoorlogse geneeskunde.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen