Radboud krijgt MS-centrum

Array

umcn1Het Multiple Sclerose Centrum Nijmegen wordt onderdeel van het UMC St Radboud. De overeenkomst tussen beide instellingen wordt op 9 december getekend. Het MS-centrum verhuist dit voorjaar naar het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald, een volle dochter van het UMC St Radboud. Het is het vierde academische MS-centrum in Nederland.

Het Multiple Sclerose Centrum Nijmegen is in 1996 opgericht met als doel de behandelmogelijkheden voor mensen met de ziekte multiple sclerose  te verbeteren. Het heeft een erkenning als zelfstandig behandelcentrum.

Als onderdeel van het UMC St Radboud zal het MS-centrum zich binnen de afdeling Neurologie ontwikkelen tot een academisch centrum en zich naast patientenzorg ook bezighouden met onderwijs en onderzoek. Dat betekent onder andere dat arts-assistenten er stage zullen lopen en dat het wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose verdiept en uitgebreid wordt. MS wordt een belangrijk speerpunt van de afdeling Neurologie van het UMC St Radboud.

Multiple Sclerose is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is een ernstige ziekte die zich vooral openbaart bij volwassenen tussen de twintig en de veertig. In Nederland zijn er ongeveer 16.000 mensen met MS. Onderzoekers vermoeden dat erfelijke factoren de vatbaarheid voor de ziekte bepalen. Ook denken zij aan de invloed van bepaalde virussen. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen. MS is zeer ingrijpend zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. De symptomen van MS zijn divers. Slecht zien, spraakproblemen, evenwichts- en coördinatiestoornisssen, geheugenstoornissen en vermoeidheid zijn enkele van de veel voorkomende klachten.

Recente artikelen