Het Oncologie Journaal vanaf het SABCS

Array


Het Web TV kanaal Oncologie TV was op het San Antonio Breast Cancer Symposium, dat van 10-13 december is gehouden in de USA. In de Oncologie Journaals vanaf het SABCS doet Oncologie TV verslag van de highlights van dit congres waar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstkanker bestrijding worden gepresenteerd.

OncologyTV_BannerNieuwe ontwikkelingen binnen de moleculaire biologie van tumorcellen, targeted therapies en epigenetische processen.
Voor de eerste uitzending van Oncologie TV vanaf het SABCS een verslag van medisch oncoloog dr. Sabine Linn en patholoog dr. Jelle Wesseling, beide van het NKI-AVL.”Ik ben hier in St. Antonio om de onderliggende mechanismen die ten grondslag liggen aan de verschillende therapieen beter te begrijpen. Het is van het allergrootste belang omdat de therapiekeuze afhangt van de gedragingen van specifieke tumoren. Op welk niveau gaat er wat mis? Dat kan in de kern van de cel zitten of bijvoorbeeld op het niveau van de receptoren die aan de buitenkant van de cel zitten”.

Linn: “Wat betreft de epigenetica kunnen we redelijk goed detecteren of er sprake is van een genmutatie of een methylering van het DNA heeft plaats gevonden, maar de klinische toepasbaarheid van die wetenschap is de volgende uitdaging!”.

In deze eerste video-uitzending vanaf de SABSC worden ook de ‘basics’ niet geschuwd: Wat is een epigenetisch proces? Hoe wordt methylering in het lab zichtbaar gemaakt? Welke targets in cel worden op dit moment verder onderzocht en welke middelen zitten in de pijplijn om hierop aan te grijpen?

Embed:

Het Oncologie Journaal van donderdag 10 december:

In deze tweede aflevering van het Oncologie Journaal vanaf de SABCS, onder meer aandacht voor Prof. Alison Stopeck van de Arizona Universiteit, die nieuwe aanwijzingen heeft voor mogelijke antitumorwerking door gebruik van bisfosfonaten bij vrouwen met gemetastateerde borstkanker met botmetastasen. Jacqueline Stouthard spreekt over de klinische implicaties. Tevens wordt vandaag de grote 5jaars follow-up van de TEAM studie gepresenteerd, verwoord door Prof. Cock van de Velden. Studiogast Prof. Hans Nortier is verrast en discuscieert met prof Emiel Rutgers over de klinische implicaties.In dit journaal is Prof. Emiel Rutgers co-presentator en hij is ’thrilled’ over gepresenteerde studieresultaten die aantonen dat lifestyle van een dramatische invloed is op het beloop na behandeling van borstkanker. Tot slot Marian Menke in discussie met Emiel Rutgers over de meerwaarde van preventieve chirurgie bij jonge vrouwen met de genmutatie BRCA 1/2.

Het Oncologie Journaal van vrijdag 11 december
Voor de derde uitzending vanaf de SABCS ontvangt Inge Diepman Dr. Caroline Seynaeve, Dr. Carolien Smorenburg en Dr. Thijs van Dalen. De belangrijkste onderwerpen die in dit journaal aan bod komen zijn het toepassen van chemotherapie bij patienten met HER2-negatieve gemetastaseerde borstkanker en het omgaan met issues rond de schildwachtklierprocedure.

Het Oncologie Journaal van zaterdag 12 december
In deze laatste uitzending van het Oncologie Journaal vanaf de SABCS 2009 ontvangt presentatrice Inge Diepman Prof. dr. Epie Boven, Dr. Sandra Radema en Dr. Aafke Honkoop die praten over nieuwe benaderingen bij de behandeling van borstkanker. Daarnaast worden issues bij het HER2-positieve mammacarcinoom besproken.

Recente artikelen