Ablynx start klinische studie met middel tegen postmenopauzale osteoporose

Array

visual-bottles-with-golden-capsHet farmabedrijf Ablynx start de klinische studie voor een kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van botafbraak bij postmenopauzale vrouwen. Onder normale fysiologische omstandigheden is er een delicaat evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van bot. Maar bij postmenopauzale vrouwen kan die balans verstoord raken, waardoor zij te maken krijgen met botafbraak.

Ablynx [Euronext Brussels: ABLX] heeft vandaag aangekondigd dat ze een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-vergelijkende Fase I studie is gestart in gezonde  vrouwen met ALX-0141, een Nanobody® gericht tegen het Ligand voor de Receptor Activator van de Nucleaire Factor kappa B (RANKL).
RANKL is betrokken in de aanmaak van osteoclasten, een soort cel verantwoordelijk voor de afbraak van bot (botresorptie). Onder normale fysiologische omstandigheden is er een delicaat evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van bot. Een verstoring van dit evenwicht kan leiden tot overdreven activiteit van de osteoclasten en tot botverlies. Een anti-RANKL Nanobody heeft het potentieel om dit proces te onderdrukken en kan een therapeutische toepassing vinden in de behandeling van degeneratieve botaandoeningen, zoals postmenopauzale osteoporose (PMO), reumatoïde artritis en botafbraak ten gevolge van kanker.
De Fase I studie zal de veiligheid, tolerantie, farmacokinetiek en farmacodynamiek van een enkelvoudige subcutane injectie van ALX-0141 onderzoeken. Bovendien zal de studie belangrijke bot-gerelateerde biomerkers meten om een vroege indicatie van de werkzaamheid te leveren. Ablynx zal tot 42 postmenopauzale vrouwen recruteren, die de aanvankelijke doelpopulatie vertegenwoordigen voor ALX-0141 in PMO.
Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder en Voorzitter van Ablynx, merkte op: “We zijn verheugd om ALX-0141 naar de kliniek te brengen, net drie en een half jaar sinds de start van dit programma. Er zijn momenteel vier Nanobodies in klinische studies, waaronder Pfizer’s anti-TNF-alfa Nanobody dat in september 2009 Fase II startte in patienten met reumatoïde artritis.”

Bron: Ablynx

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen