IGZ: Als Amphia ziekenhuis wel een tweede vaccinatieronde organiseert is daarmee voldaan aan de landelijke richtlijn

Array

H1N1 blauw op witIn tegenstelling tot hetgeen in de media en door IGZ in de brief werd gesteld, houdt het  Amphia ziekenhuis in Breda zich gewoon aan de richtlijnen. In Nederland is er geen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel en dus is er ook geen reden tot het verplicht oproepen van  het eigen personeel voor een tweede vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft daarin te voorbarig een brief gestuurd naar het ziekenhuis. Er is dan ook geen sprake van het niet volgen van de landelijke richtlijn tegen de Mexicaanse griep van het Amphia Ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft zich bijzonder ingespannen voor de eerste vaccinatie ronde maar voor de tweede inenting heeft het ziekenhuis niet dezelfde inspanning geleverd, personeelsleden die een tweede vaccinatie willen,  krijgen ook dat tweede vaccin. Bestuurder Ernst Hoette liet vandaag weten aan MedicalFacts dat er gewoon een tweede vaccinatie ronde is georganiseerd met het motto: “Twee keer mag maar hoeft niet”.

IGZ: Als Amphia ziekenhuis wel een tweede vaccinatieronde organiseert is daarmee voldaan aan de landelijke richtlijn
Bij navraag bij IGZ blijkt dat als er ook een tweede keer wordt gevaccineerd in het Amphia Ziekenhuis, er geen probleem is en het  Amphia gewoon voldoet aan de richtlijn. Wouter van de Horst, IGZ: “Als blijkt dat personeel wel gewoon een tweede vaccinatie kan krijgen, is er niets aan de hand. Van de Horst verwacht dan ook geen vervolgstappen meer in deze kwestie

IGZ wijst erop dat er met ziekenhuizen afspraken zijn gemaakt over de manier waarop het H1N1-preventiebeleid vorm gegeven moet worden. De landelijke richtlijn is bedoeld om besmetting van patienten door zorgpersoneel te voorkomen en is gebaseerd op gezamenlijk advies van de Gezondheidsraad en het Centrum Infectieziekte bestrijding

Het Amphia ziekenhuis in Breda houdt zich niet aan de landelijke richtlijn om het eigen personeel twee keer te vaccineren tegen de-mexicaanse-griep. Het ziekenhuis maakte eerder bekend het personeel geen tweede inenting te geven, omdat zij vinden dat een eenmalige vaccinatie voor gezonde volwassenen volstaat. De IGZ keurt deze handelwijze echter af en heeft er bij de Raad van Bestuur van het ziekenhuis op aangedrongen zich achter de landelijke richtlijn te stellen. Volgens de IGZ zaait het standpunt van het ziekenhuis verwarring over het landelijk beleid.
Ook wijst het IGZ erop dat het ziekenhuis met deze handelwijze het belang van de patient uit het oog verliest. De landelijke richtlijn is bedoeld om besmetting van patienten door zorgpersoneel te voorkomen en is gebaseerd op gezamenlijk advies van de Gezondheidsraad en het Centrum Infectieziekte bestrijding.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen