IGZ pakt verkoop test voor Mexicaanse griep aan

Array

h1n1 mf 2De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pakt bedrijven aan die een grieptest Рal dan niet via websites Рvoor thuisgebruik verkopen. De test is niet bedoeld voor thuisgebruik. Inmiddels heeft de IGZ proces verbaal opgemaakt tegen ̩̩n aanbieder. Het Openbaar Ministerie handelt het proces verbaal verder af.

De IGZ wil met dit optreden een duidelijk signaal afgeven. De tests zijn gemaakt om door professionals te worden gebruikt. De test is niet geschikt voor particulier gebruik omdat de test erg ingewikkeld is uit te voeren. Het is verboden deze tests te verkopen aan particulieren.
De IGZ heeft tijdens een onverwacht bezoek gisteren ruim 300 tests in beslag genomen. De aanbieder heeft de verkoop van de test via zijn website inmiddels gestaakt.

De tests voor de Mexicaanse griep werden via een website te koop aangeboden, wat verboden is. Volgens de inspectie zijn de testen te ingewikkeld om die door particulieren te laten uitvoeren. Zo moet het monster met een staafje diep uit de neus worden gehaald.

De IGZ waarschuwt eventuele kopers van de test met de naam Wondfo Flu A dat ze bij griepverschijnselen meteen contact op moeten nemen met hun huisarts. Als de test die ze zelf uitvoerden aangeeft dat ze geen griep hebben, zou dat geen zekerheid geven. Er zijn ongeveer tachtig tests door particulieren gekocht.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen