Knallende champagnekurk veroorzaker oogletsel

Array

champagne kurkRond de feestdagen verliezen elk jaar drie mensen een oog door rondvliegende champagnekurken. Oogarts Tjeerd de Faber uit Rotterdam stelt het probleem bij radio 1 aan de orde.Met snelheden van 65 kilometer per uur kunnen ploppende kurken voor zwaar oogletsel zorgen. Dat heeft een woordvoerder van Vision Institute woensdag laten weten. Het Vision Institute liet bij monde van en woordvoerder weten dat er ieder jaar gemiddeld 20 mensen licht- tot zwaargewond door enthousiast of onvoorzichtig ontkurken. In Nederland eisen de kurken jaarlijks zon 3 tot 4 slachtoffers.

‘De slachtoffers zijn meestal degenen die de fles vasthouden’, aldus de woordvoerder. ‘Zij proberen de fles te openen en als het niet lukt kijken ze naar de kurk, die er dan vaak alsnog uit knalt.’

In Nederland gebeuren rond de jaarwisseling relatief weinig ongelukken met champagnekurken, ongeveer drie à vier slachtoffers per jaar. Dat meldde woensdag Tjeerd de Faber, oogarts in Rotterdam „Slachtoffers van rondvliegende kurken hebben in driekwart van de gevallen zelf de fles opengemaakt”, aldus Faber. „Een champagnekurk past precies in een oog en kan daarom makkelijk schade veroorzaken, zoals een scheuring van het oog. In de afgelopen twintig jaar heb ik twee keer meegemaakt dat iemand blind werd van een kurk tegen zijn oog. Vorig jaar kwamen er in het ziekenhuis twee gevallen binnen van oogletsel als gevolg van rondvliegende kurken. Dit haalt het natuurlijk niet bij de vele ongelukken die er rond de jaarwisseling met vuurwerk gebeuren.”

Ondertussen heeft CDA-Europarlementarier Wim van de Camp al laten weten dat hij graag ziet dat Brussel iets doet aan dergelijke ongelukken. Zo zou hij graag willen weten of de Europese Commissie het eens is met zijn mening en of er ruimte is voor manieren om consumenten te beschermen. Daarbij denkt hij zelf aan waarschuwingen op etiketten zoals dat nu al gedaan wordt in de Verenigde Staten. Daarnaast vindt hij het een goed idee als producenten zelf een gebruiksaanwijzing voor het openen bij de flessen te doen. Een landelijke campagne zoals nu al jaren gevoerd wordt om mensen te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk lijkt hem eveneens een goede manier om mensen voorzichtiger te laten omspringen met de champagnekurk.

Bron: Radio 1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen