Position Paper Eerste Kamer Nictiz

Array

veiligheid EPDExpert meeting wet op het EPD
Op 9 december werd door de Eerste Kamer een expert meeting over de wet op het EPD georganiseerd. De Position Paper EK Nictiz is samengesteld naar aanleiding van de expert meeting. De Eerste Kamer zal aanvullende vragen aan minister Klink stellen naar aanleiding van de expert meeting. Na de beantwoording zal de Eerste Kamer de wet behandelen.

Enkele punten uit de paper:

  • Het landelijk EPD is geen dossier, maar een infrastructuur voor zorgverleners
  • De grootste zorg moet uitgaan naar het creeren van realistisch verwachtingsmanagement bij zorgverleners en burgers / patienten.
  • Zorgverleners blijvenverantwoordelijk voor de inhoud en gegevens blijven bij de bron.
  • De patient behoudt zijn wettelijke rechten tot inzage, aanvulling en vernietiging.
  • De overheid is ervoor verantwoordelijk dat de hiervoor minimaal noodzakelijke centrale infrastructuur
  • Het lijkt realistisch om te verwachten dat de overgrote meerderheid van de betrokken zorgverleners binnen een jaar na het van kracht worden van de wet kan zijn aangesloten op de infrastructuur.
  • Betere privacybescherming moet opwegen tegen de inspanning van zorgverleners en de kosten.Dossiers moeten worden ingericht volgens de richtlijnen van de beroepsgroep.

Politiek en overheid waren de afgelopen jaren sterk bij het EPD betrokken in verband met de noodzaak van een aanvullend wettelijke kader. Een bijwerking van de wijze waarop op deze betrokkenheid is gereageerd, is dat een gedeelte van samenleving en de sector het EPD ten onrechte als een instrument van de overheid is gaan zien. Dit imago is contraproductief.

Informatie is te vaak een beperkende factor voor de kwaliteit van zorg. Daarom zijn zorgverleners jaren geleden begonnen met het gebruik van ICT ten behoeve van onderlinge communicatie, naast post en telefoon. Dit gebruik is sterk gegroeid, maar heeft inmiddels grenzen bereikt vanwege algemeen onderkende tekortkomingen. De belangrijkste zijn: onvolledigheid, beperkte inhoudelijke standaardisatie en niet voldoen aan wettelijke voorschriften op het gebied van privacybescherming.

Het is van groot belang dat de sector, na een positief besluit over het wetsvoorstel, voldoende gelegenheid en ondersteuning geboden wordt om de infrastructuur te gaan gebruiken en het EPD als eigen instrument te omarmen. Alleen dan zal het naar behoren kunnen functioneren.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen