UMCG en RUG blij met 34 miljoen voor LifeLines en ERIBA

ouderen gelukkig met partnerHet Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontvangen een bijdrage van 34 miljoen euro van de Provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken voor het LifeLines-onderzoek en ERIBA.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontvangen een bijdrage van 34 miljoen euro van de Provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken voor het LifeLines-onderzoek en ERIBA. Het UMCG en de RUG zijn blij met deze substantiele bijdrage waarmee de financiering voor beide projecten rond is.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft een principebesluit genomen om 17 miljoen euro beschikbaar te stellen (13 miljoen voor LifeLines, 4 miljoen voor ERIBA). Het ministerie van EZ verdubbelt dit bedrag zodat de totaalbijdrage komt op 34 miljoen euro (26 miljoen voor LifeLines, 8 miljoen voor ERIBA).

Het UMCG en de RUG zijn het provinciaal bestuur van Groningen en SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland) erkentelijk voor deze financiele injectie, maar ook voor hun ondersteuning bij het verkrijgen van rijksfinanciering.

LifeLines en ERIBA
LifeLines is een groot wetenschappelijk onderzoek dat minimaal dertig jaar lang de ontwikkeling in gezondheid volgt van maar liefst 165.000 personen in de drie noordelijke provincies. In totaal is met LifeLines een investering van ruim 95 miljoen euro gemoeid.

ERIBA (European Research Institute on the Biology of Ageing) wordt een topinstituut voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar veroudering. De focus daarbij ligt op de biologische mechanismen van veroudering. In 2010 zullen UMCG en RUG starten met de bouw van dit nieuwe instituut en wordt gestart het het aantrekken van (internationale) topwetenschappers op het gebied van veroudering. Voor ERIBA is in totaal 49 miljoen euro gereserveerd.

Economische ontwikkeling Noord-Nederland
LifeLines en ERIBA fungeren als vliegwiel voor het ontwikkelen van meer lifescience-, food- en onderwijsactiviteiten in Noord-Nederland en leveren hierdoor een belangrijke bijdrage aan het economisch potentieel van Noord-Nederland. Bovendien vormen de twee grootschalige en langlopende initiatieven de ruggengraat van de Healthy Ageing-onderzoeksstroom (‘actief en gezond ouder worden’) van het UMCG.

Naar verwachting zullen beide initiatieven samen in het komende decennium ten minste 600 hoogwaardige arbeidsplaatsen in Noord Nederland genereren. Daarnaast spelen de investeringen in de Lifesciences in Noord-Nederland en dan met name LifeLines en ERIBA de komende decennia een essentiele rol in het creeren van hoogwaardige werkgelegenheid op regionaal en nationaal niveau. De regionale economische structuurversterking leidt bovendien tot een versteviging van de nationale en internationale kennisinfrastructuur.

LifeLines
Mensen worden steeds ouder, maar worden we ook steeds gezonder oud? Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven. Veel risicofactoren voor het ontwikkelen van aandoeningen als diabetes, osteoporose en COPD zijn bekend. We weten echter onvoldoende hoe deze verschillende factoren het ontstaan en verloop van chronische ziekten beïnvloeden. Waarom leidt overgewicht bij de één tot ziekte en bij de ander niet? Om dit te achterhalen is onderzoek nodig waarin een grote groep mensen langdurig gevolgd wordt op tal van levens- en gezondheidsaspecten. Eind 2006 is daarom in Noord Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) het LifeLines bevolkingsonderzoek van start gegaan. In dit onderzoek worden 165.000 (gezonde én zieke) deelnemers uit drie generaties gedurende tenminste dertig jaar gevolgd. In LifeLines zullen interacties tussen genotypen en fenotypen worden onderzocht. Met andere woorden, hoe dragen genen, gedrag en omgeving bij aan de gezondheid op langere termijn.

Het belang van meer kennis over ouderdomsgerelateerde ziekte zal in de toekomst verder toenemen. Het lijkt erop dat het aantal chronische aandoeningen de komende decennia sterk zal stijgen door de vergrijzing van de bevolking en de toenemende welvaart. De afbeelding rechts laat zien dat sinds 1840 de levensverwachting in Westerse landen lineair is gestegen. Het aantal gezonde levensjaren is echter niet zo sterk gestegen en lijkt gestabiliseerd. Sommige wetenschappers verwachten de komende decennia zelfs een daling van het aantal gezonde levensjaren. De verwachting is dat de komende twintig jaar het aantal mensen met diabetes, osteoporose en COPD sterk zal stijgen. Zie bijvoorbeeld het persbericht van het RIVM dat u via de link onder aan deze pagina kunt bekijken.

De toename van chronische ziekte levert zowel een druk op voor de maatschappij als geheel, als voor mensen met deze ziekten en hun naasten. Hierdoor ontstaat de noodzaak effectieve preventie en behandeling van deze aandoeningen te ontwikkelen. LifeLines wil hieraan een bijdrage leveren door meer licht te werpen op ontstaan en ontwikkeling van chronische aandoeningen.

Vraagstellingen
De primaire vraagstelling van LifeLines luidt:
Waarom worden sommige mensen gezond oud, en hebben anderen al vroeg in hun leven een chronische ziekte?

Binnen deze vraagstelling is speciale aandacht voor het ontstaan van metabole aandoeningen als overgewicht en diabetes, hart- en vaatziekten, nierschade, longaandoeningen, en psychiatrische ziekten. Het thema ‘veroudering’ overkoepelt al deze domeinen.

Methoden van Onderzoek
LifeLines verzamelt gegevens uit diverse bronnen, zoals vragenlijsten, ziektegeschiedenis, medicijngebruik, voedingsgewoonten, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, etc. Deze gegevens uit verschillende bronnen worden geanonimiseerd opgeslagen. Standaardbepalingen op bloed en urine worden direct uitgevoerd, maar er wordt ook lichaamsmateriaal ingevroren voor latere analyses. Onder aan deze pagina kunt u een overzicht downloaden van welke data LifeLines bij de basismetingen verzamelt.

Design
LifeLines maakt gebruik van een ‘drie-generatie design’. In eerste instantie worden zogenaamde ‘index personen’ geïncludeerd. Daarna worden de partners, ouders en kinderen van deze mensen benaderd. De afbeelding hieronder geeft het beoogde aantal personen uit de verschillende generaties weer. De aantallen zijn gebaseerd op een pilotstudie onder 1500 mensen.

Mogelijkheden voor onderzoek binnen LifeLines
Een belangrijke functie van LifeLines is die van ‘biobank’. Dat wil zeggen dat LifeLines gegevens beschikbaar stelt aan wetenschappers. Uiteraard is hierbij een voorwaarde dat het onderzoek van deze wetenschappers bijdraagt aan beantwoording van de centrale onderzoeksvraag rond chronische ziekten, en daarmee de behandeling of preventie daarvan verder helpt. Veel afdelingen van het UMCG nemen deel aan het LifeLines onderzoek. Maar ook externe onderzoekers kunnen een samenwerking met LifeLines aangaan. Voorstellen voor onderzoek met gegevens van LifeLines worden beoordeeld door een wetenschapscommissie op relevantie en haalbaarheid.

Voor vragen over het doen van onderzoek in samenwerking met LifeLines of met gegevens van LifeLines kunt u contact opnemen via het secretariaat. U vindt de adresgegevens via de knop ‘Contact’ in het hoofdmenu

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen