Diëtist gaat overgewicht met succes te lijf

overgewichtBij de dietist komen, net als in 2007, voor het merendeel mensen met overgewicht en diabetes. De beweeg- en voedingsadviezen helpen. Binnen de groep die de behandeling afmaakt, neemt het aantal clienten met ernstig overgewicht met bijna een vijfde af. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ), waarvan Zorgverzekeraars Nederland één van de samenwerkingspartners is.

Van de clienten die de vrijgevestigde dietist bezoeken, heeft 71% overgewicht en 27% diabetes. De dietist probeert vooral een verandering in voeding en voedingsgewoonten te bewerkstelligen, en inzicht te geven in persoonlijke gewoonten en eigenschappen die van invloed zijn op de aandoening. Net als vorig jaar bereikt de dietist bij bijna de helft van de clienten de gestelde behandeldoelen voor driekwart of helemaal, zo blijkt uit een update van de rapportage op de website van LiPZ-dietetiek. Ook blijken de maximaal te vergoeden vier uren dieetadvies per kalenderjaar, voor nog steeds één op de vier clienten te weinig.

Bewegen en Body Mass Index
Nieuw in de rapportage is dat de activiteit van de clienten in kaart is gebracht en bijgehouden. Ongeveer de helft beweegt voldoende volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen. In de gehele bevolking is dat 56% volgens het CBS. Na afloop van de behandeling door de dietist beweegt 68% voldoende volgens de norm. Nieuw is ook dat van clienten de Body Mass Index (gewicht gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte) wordt bijgehouden, voor en na behandeling. De groep clienten met ernstig overgewicht die de behandeling afmaakt, blijkt door de behandeling met bijna een vijfde afgenomen. En de meerderheid van deze groep beoordeelt na behandeling zijn of haar overgewicht, diabetes of te hoog cholesterol als aanmerkelijk minder ernstig.

Vervolgonderzoek

Deze resultaten zijn gebaseerd op de zelfrapportage door dietisten op basis van hun dagelijkse praktijk. Kenmerkend voor de praktijk is dat een deel van de clienten de behandeling voortijdig beeindigt. Van deze groep clienten ontbreken gegevens over het resultaat van de dietistische zorg. Hierdoor kan de echte effectiviteit van de behandeling door een dietiste niet goed geevalueerd worden. In de toekomst wil het NIVEL graag een onderzoek starten met een experimenteel design om zo voor de totale clientenpopulatie het resultaat te kunnen bepalen.

LiPZ
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Landelijke informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ). LiPZ is een landelijk representatief netwerk van extramurale praktijken voor dietetiek, fysiotherapiepraktijken, praktijken voor oefentherapie Cesar en Mensendieck. Dietisten en therapeuten registreren binnen dit netwerk gegevens over de zorg die zij leveren. Alle zorg, ook de niet-verzekerde zorg, aan de hele patientenpopulatie wordt geregistreerd. LiPZ wordt uitgevoerd door het NIVEL in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Dietisten, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck en Zorgverzekeraars Nederland. LiPZ wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Cijfers van het Landelijk informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ)

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen