Update jaarwisseling 2008-2009: 315 vuurwerk-oogletsels

nog43% heeft zelf vuurwerk afgestoken, 57% is omstander
16 december 2009 – Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk zat. Want hoeveel oogletsels brengt ons de komende jaarwisseling? Tijdens de laatste jaarwisseling zijn in Nederland als gevolg van vuurwerk in totaal 24 ogen volledig blind geworden. ” Rond de jaarwisseling 2008/’09 behandelden de oogartsen in Nederland 268 patienten met 315 vuurwerk-oogletsels. Het uiteindelijke resultaat was 24 blinde ogen waarvan er 15 operatief verwijderd moesten worden. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) pleit er dan ook voor om consumentenvuurwerk te verbieden?, aldus Tjeerd de Faber, woordvoerder van het NOG en oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Aantal en ernst vuurwerk-oogletsels
Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben oogartsen in Nederland voor het eerst het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk) landelijk geregistreerd. Dit op initiatief van het NOG waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.
In totaal zijn 268 patienten (315 ogen) behandeld. Een derde van deze ogen (32 %) is dusdanig ernstig beschadigd dat er sprake is van blijvend letsel. Hiervan hebben 47 ogen permanent verminderd gezichtsvermogen en van deze 47 ogen zijn 24 zelfs volledig blind; 15 van deze 24 ogen moesten zelfs operatief verwijderd worden.
Opmerkelijk en wellicht voor vele mensen onverwacht, is dat bijna 57% (152) van de slachtoffers omstanders zijn, terwijl 43% (116) getroffen is door zelf afgestoken vuurwerk.
Deze cijfers zijn zeer ernstig te noemen. Tjeerd de Faber: ”De schade is te vergelijken met de helft aan oogletsels veroorzaakt bij Amerikaanse beroepsmilitairen tijdens vier jaar oorlog in Irak.”
Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk zat
Naar aanleiding van de uitkomst van de landelijke registratie van oogletsels hebben de oogartsen in maart 2009 jl. de motie aangenomen dat zij tegen het gebruik van vuurwerk door consumenten zijn. Als alternatief geven zij de voorkeur aan openbaar vuurwerk afgestoken door vuurwerk-professionals. Ondanks alle voorlichting en veiligheidsmaatregelen blijkt uit de uitkomst van de registratie dat consumentenvuurwerk niet verantwoord is en het “gedogen” van consumentenvuurwerk, maatschappelijke en politieke heroverweging verdient.
Zet een vuurwerkbril op
In afwachting van de politieke stellingname en regelgeving, raden de oogartsen iedereen aan tijdens de komende jaarwisseling de straat op te gaan met een speciale vuurwerkbril op. Deze vuurwerkbril wordt door diverse oogartsen, ziekenhuizen, opticiens in deze periode gratis weggegeven of kost een paar euro bij één van de vuurwerkverkooppunten.
Tabel 1 Door oogartsen rond de jaarwisseling 2008/’09 behandelde vuurwerk-oogletsels. Overzicht van het aantal patienten en de prognose van de visus
Patienten, n: 268
  • vuurwerk zelf afgestoken, n (%)
116 (43 %)
  • omstander, n (%)
152 (57 %)
Ogen, n 315
Prognose, n (% van het aantal ogen)
  • geen blijvend letsel
216 (68 %)
  • blijvend letsel
99 (32 %)
  • zeker visus verlies
47 (15 %)
  • blind
24 (8 %)
  • oog operatief verwijderd
15 (4,5 %)

Bron: NOG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen