246 Miljoen euro van FES voor kennis en vernieuwing LifeScience & Health en Food & Nutricion

Array

tubesImpuls van 350 miljoen euro voor Nederlandse kennis en vernieuwing
Het kabinet geeft 350 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) aan zes projecten in de sectoren levensmiddelen, chemie, gezondheid, onderwijs, energie en nanotechnologie. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken, mede namens minister Bos van Financien. De projecten zorgen ervoor dat de Nederlandse economie op langere termijn structureel wordt versterkt. De projecten dragen onder andere bij aan nieuwe bedrijvigheid en daarmee aan de werkgelegenheid in Nederland. Voor gezondheidszorgprojecten is in totaal 246 miljoen euro beschikbaar.

Het project ‘Towards a sustainable open innovation ecosystem’ krijgt 125 miljoen euro. Met dit project worden nieuwe toepassingen op het gebied van nano- en microtechnologie onderzocht en verder ontwikkeld tot producten voor het bedrijfsleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “laboratoria op een chip” voor medische diagnostiek die een snellere diagnose thuis en in het ziekenhuis mogelijk maken, hoger rendement van zonnecellen, verbeterde waterzuivering, en kwaliteitsbewaking van verpakt voedsel in de verpakking zelf.

Life Sciences & Health krijgt een bijdrage van 81 miljoen euro onder meer voor geneesmiddelenonderzoek bij virale infectieziekten en genetische hersenziekten en onderzoek voor de ontwikkeling van diagnostische technologie. Het gaat onder andere om onderzoek naar vaccins voor luchtweginfecties en de behandeling van dwarslaesiepatienten. De bedoeling van dit onderzoek is dat met de uitkomsten ervan nieuwe medische producten kunnen worden ontwikkeld, die de kwaliteit van leven zullen verbeteren.

Er gaat 40 miljoen euro naar het innovatieprogramma Food & Nutrition voor onderzoek naar voeding en gezondheid. Dit is essentieel om levensmiddelen te ontwikkelen die bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, het terugdringen van obesitas, verbeterde weerstand en aan het gezond ouder worden. Het onderzoek draagt eveneens bij aan verbetering van de samenstelling van voedingsmiddelen wat betreft verlaging van suiker, zout en verzadigde vetten.

De andere projecten die geld krijgen uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) zijn:

  • Vversterk (35 miljoen euro)
    Hierdoor kan de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie worden versterkt.
  • BE-Basic (60 miljoen euro)
    Het geld is bedoeld voor experimenten met de duurzame industriele productie van chemicalien, materialen, brandstof en energie uit plantenresten.
  • Energieproject Cato-2 (10 miljoen euro)
    Dit project draagt bij aan verdere ontwikkeling en toepassing van kennis om CO2-afvang en -opslag in Nederland op grote schaal te kunnen demonstreren en na 2020 commercieel toe te passen.

Bron: Regering

Recente artikelen