Hervorming gezondheidszorg VS weer een stap dichterbij

0
131

Dr ObamaDe kans dat de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg het gaat halen, is zaterdag flink vergroot. De Democratische senator Ben Nelson uit Nebraska maakte bekend dat hij de plannen van president Barack Obama steunt. Daardoor heeft de president de zestig stemmen die hij nodig heeft om het wetsvoorstel nog voor Kerstmis door de Senaat te loodsen. Het plan van president Obama dreigde de belangrijke grens van zestig voorstanders in de Senaat niet te halen maar de Democratische Senator Nelson is na lang onderhandelen overstag gegaan.

Nelson zegt te hebben afgedwongen dat aan abortus geen overheidsgeld besteed wordt in het plan.

Het Huis van Afgevaardigden keurde het vorige maand al goed, maar moet zich later nog eens buigen over de aanpassingen. De wet voorziet onder meer in een verzekering voor dertig miljoen Amerikanen die nu nog onverzekerd zijn

De senatoren maken zich op voor de stemming, die begin volgende week wordt verwacht,. Als zestig senatoren het voorstel van Obama steunen, is de discussie erover afgelopen. Zodra het is goedgekeurd, moeten de beide huizen van het Congres een compromis zien te vinden over de verschillen in de wetsvoorstellen die zij hebben aanvaard. De definitieve stemming over de hervorming van de gezondheidszorg is eind januari of begin februari te verwachten.

Bron: NOS