AWBZ op vijfsprong op vrijdag 26 maart

Array

ouderenOver de periode 2004 tot en met 2007 steeg het aantal 65-plussers met 5,2%. Het aantal van hen met een AWBZ-indicatie voor ouderenzorg, groeide slechts met 1,3%. Het thuiszorggebruik van deze geïndiceerden nam over deze periode toe met 5,5%.  De groei van het aantal bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen bedroeg 3,4% en bleef daarmee achter bij de groei van het aantal 65-plussers van 5,2%.

Deze groeicijfers kwamen tot stand terwijl het aantal arbeidsplaatsen in de ouderenzorg toenam met minder dan één procent. Dat kon gebeuren omdat het ziekteverzuim afnam en het aantal banen in de patientenzorg -en niet in het management-; groeide.

Al deze cijfers publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 4 december op pagina 54 en verder in haar rapport Gezondheid en zorg in cijfers 2009. Ga naar http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/publicaties/archief/2009/2009-c156-pub.htm als je het rapport wilt lezen.

Deze cijfers vormen de  basis van het scenario Tel uw AWBZ zegeningen dat aan de orde is op het beleidsdebat tijdens het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de Wmo. Dat congres -het negende sinds 2001- vindt plaats op vrijdag 26 maart 2010 op de Universiteit Utrecht.

Vier andere scenario’s komen tijdens het beleidsdebat eveneens aan de orde, te weten. 1. Privatiseer de Awbz aanzienlijk door bijvoorbeeld de wet pas te laten gelden één jaar na een positieve indicatie. Het tweede scenario heet Fiscaliseer de AWBZ door het takenpakket van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)  te laten groeien ten koste van de AWBZ. Het derde scenario heet Versterk de vraagsturing door vele AWBZ voorzieningen als persoonsgebonden budget en niet in natura aan te bieden aan de client. In het vierde scenario met de naam Terug naar aanbodssturing ontvangen AWBZ zorgaanbieders vooraf een maximaal budget waarmee ze het moeten doen.

Wilt u naar dit congres en meedenken over deze in totaal vijf scenario”s . Ga dan  naar http://www.integratedcare.eu/integratedcare_ned/downloads/091220brochure-rec-ontw-in-de-indicatiestellin.pdflees de brochure en meld u aan.

Aueur Prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen