Speekselkliercentrum Erasmus MC op volle toeren

0
1287

Erasmus MCPatienten gebaat bij samenwerking disciplines
Het vorig jaar opgerichte speekselklier expertisecentrum van het Erasmus MC draait op volle toeren. Inmiddels zijn ruim 100 patienten behandeld voor aandoeningen van de speekselklieren. Deze aandoeningen omvatten onder andere goedaardige en kwaadaardige gezwellen, chronische ontstekingen en speekselklierstenen. “Door intensieve samenwerking van verschillende disciplines kunnen wij patienten snel helpen”, zegt specialist dr. Aniel Sewnaik van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Erasmus MC. “Bovendien kunnen we het aantal operaties voor deze aandoeningen sterk verminderen.”

Het speekselklier expertisecentrum Erasmus MC is opgericht in 2008. Het betreft een multidisciplinaire samenwerking tussen keel-, neus- en oorheelkunde, hoofd-halschirurgie en kaakchirurgie. Met de zo bereikte optimale deskundigheid op het gebied van speekselklieraandoeningen kunnen patienten sneller en adequater worden geholpen. Deze aandoeningen omvatten onder andere goedaardige en kwaadaardige gezwellen, (chronische) ontstekingen en speekselklierstenen.

Op het gebied van speekselklierstenen en speekselklierontstekingen wordt een voor Nederland uniek pakket aan technieken voor diagnostiek en behandeling toegepast. Zo kunnen er CT-scans worden gemaakt van de speekselklieren, waarbij de speekselkliergangen met behulp van een contrastvloeistof in beeld worden gebracht, met als doel vernauwingen of blokkades te vinden. Met behulp van zeer dunne endoscopen worden de afvoergang van de speekselklier en de speekselklier van binnen bekeken. Sewnaik: “Daarnaast hebben we in het centrum de beschikking over twee behandelingsvormen. Met deze nieuwe technieken kan het aantal operaties voor deze aandoeningen sterk verminderd worden. Therapeutische sialo-endoscopie, waarmee we zeer kleine chirurgische instrumenten gebruiken om onder zicht aandoeningen te verhelpen. Verder beschikt het speekselkliercentrum over een speekselkliersteenvergruizer. Met dit apparaat kunnen stenen in de speekselklier pijnloos vergruisd worden zodat ze makkelijk door de klier zelf afgevoerd kunnen worden. Een groot deel van de patienten is na een of meerdere poliklinische behandeling klachtenvrij.”