Spoedzorg draaide uitstekend bij vliegtuigramp

Array

vliegrampZiekenhuizen en ambulancediensten in de buurt van Schiphol functioneerden uitstekend bij de ramp met het Turkse vliegtuig in februari van dit jaar. Vele ambulances waren onmiddellijk beschikbaar zonder ter plekke chaos te veroorzaken. Ziekenhuizen hadden binnen een uur hun voor die dag geplande poliklinische consulten en operaties afgelast, ook al leverde dat op die rampdag een verlies aan inkomsten op van soms 300.000 euro. De ziekenhuizen gedroegen zich als uitstekende openbare nutsvoorzieningen.

Er waren slechts drie kleine punten die beter zouden kunnen. Ten eerste lagen er geen standaardbrieven klaar voor gewone patienten die op de rampdag acuut werden afgezegd. Ten tweede werden ziekenhuizen overstroomd met bezoekers voor de opgenomen vliegtuigslachtoffers. Dat was niet goed voor de slachtoffers en ook niet voor de overige patienten. Ten derde liepen politieke en andere gezagsdragers in de weg.

Al deze informatie kwam naar voren tijdens een sessie van de Julius Masterclass Spoedzorg waarin werd vooruit- en teruggeblikt op de organisatie van spoedzorg tijdens rampen. Tot zover dit bericht.

De driedaagse Masterclass Spoedzorg van 10 tot en met 12 maart in Londen is inmiddels volgeboekt. Een maximum aantal van veertig deelnemers  heeft zich ingeschreven. Had u meegewild? Laat dat blijken door een mail te sturen naar masterclass organisator Clarine Sies op [email protected] Bij voldoende extra belangstelling organiseren wij de Masterclass opnieuw, later in 2010.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen