Topsubsidie voor stamcellen en weefseltechnologie

Array

stamceltransplantatieHartcellen maken uit huidcellen. Brandwonden behandelen met in het laboratorium gekweekte huid. Dit soort baanbrekende onderzoeksresultaten krijgen zeker een vervolg nu het kabinet 42 miljoen euro heeft toegekend aan het Netherlands Institute for Regenerative Medicine (NIRM). Het instituut gebruikt de subsidie om de belangrijkste laboratoria op het gebied van stamcellen en weefseltechnologie te laten samenwerken zodat de onderzoekers gezamenlijk hun kennis op beide gebieden nog verder kunnen vergroten.

De afgelopen tijd zijn er veel doorbraken geweest op het gebied van stamcellen en weefseltechnologie. Twee belangrijke onderzoeksnetwerken hebben daar een grote bijdrage aan geleverd, namelijk Stem Cells in Development and Disease (SCDD) en het Dutch Platform for Tissue Engineering (DPTE). Deze twee netwerken worden nu samengevoegd NIRM, dat wordt gecoördineerd door het Erasmus MC.

Op vrijdag 18 december nam het kabinet de beslissing om een subsidie van 42 miljoen euro toe te kennen aan het NIRM. “Het is geweldig dat we deze subsidie voor NIRM hebben gekregen”, aldus Elaine Dzierzak, toekomstig mededirecteur van NIRM. “Dit bevestigt de kwaliteit van de bestaande netwerken SCDD en DPTE. Maar wat veel belangrijker is: het geeft ons de mogelijkheid onze kennis over stamcellen en weefseltechnologie nog verder te vergroten. Hiermee wordt messcherp wetenschappelijk onderzoek gecombineerd met innovatieve toepassingen.”

De afgelopen vijf jaar hebben SCDD en DPTE op indrukwekkende manier hun steentje bijgedragen aan de wetenschappelijke vooruitgang. Aan de Universiteit Leiden maakte Christine Mummery bijvoorbeeld kloppende hartcellen uit geherprogrammeerde huidcellen. Bij het Hubrecht Instituut in Utrecht ontdekte Hans Clevers stamcellen in de darm en wist daar vervolgens in een schaaltje een minidarm van te kweken. In het Erasmus MC in Rotterdam vond Joost Gribnau de schakelaar die in vrouwelijke cellen een van de twee X-chromosomen uitzet. Bovendien kunnen dankzij geavanceerde biomaterialen hartkleppen worden gemaakt die met kinderen kunnen meegroeien. En is het gelukt bloedvaten te kweken, een essentiele stap op weg naar de kweek van grotere weefsels.

Daarnaast heeft het SCDD bekendheid verworven bij wetenschappers en een breed publiek kennis laten maken met de onderzoeken en resultaten van het netwerk. De jaarlijkse, goed bezochte, congressen in Amsterdam en een speciale uitgave van het maandblad Quest in november 2009 hebben hier zeker aan bijgedragen. De special is te downloaden op www.stemcells.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over SCDD. Meer informatie over DPTE op www.dpte.nl.

Recente artikelen