Van Gerven: Onderzoek naar toekomst bio-industrie

Henk_van_Gerven_2009Er moet een parlementaire commissie komen die zich buigt over de toekomst van de bio-industrie. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven donderdag voor in het debat over de aanpak van de Q-koorts. “Na de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer, de varkenspest en nu de Q-koorts is het hoog tijd voor een fundamentele herbezinning op de toekomst van de intensieve veehouderij. We zijn nu de hele tijd branden aan het blussen, in plaats van te kijken naar de oorzaken. Een commissie moet bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Doorgaan op deze weg is geen optie.”

Door de lakse aanpak van de Q-koorts door dit Kabinet zijn dit jaar waarschijnlijk zes mensen overleden en meer 2300 mensen ziek geworden. Van Gerven: “Vandaag werd bekend dat er 34.500 drachtige geiten geruimd moeten worden Dit was te voorkomen geweest als de regering tijdig had ingegrepen. Daarom is het goed en nodig dat er een onderzoek komt met aanbevelingen om dit te voorkomen.”

Al in 2001 zei de commissie Wijffels dat we ons in Nederland moeten afvragen of we wel intensieve veehouderij moeten willen in Nederland. “De centrale vraag zou moeten zijn hoe we in Nederland onze veehouderij vorm willen geven. Wat mij betreft op een zodanige manier dat de volksgezondheid en de dierengezondheid niet wordt geschaad”, aldus Van Gerven. “Leidend principe daarbij is dat economische belangen nooit mogen gaan boven de belangen van de gezondheid van mens en dier.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen