Mensen met beetje overgewicht het gelukkigst

0
266

gezond-levenMensen met een gezonde leefstijl zijn gelukkiger en tevredener met hun leven dan anderen. Het meest gelukkig en tevreden zijn zij die aan alle normen van gezond leven voldoen.

Rokers minder gelukkig

Mensen met een ongezonde leefstijl zijn minder gelukkig en tevreden. Vooral roken maakt verschil: het aandeel rokers dat gelukkig is, is bijna 6 procentpunt kleiner dan het aandeel gelukkige niet-rokers. Voor de tevredenheid met het leven is het verschil nog groter, namelijk ruim 7 procentpunt.

Ook mensen met ernstig overgewicht zijn beduidend minder gelukkig en tevreden, terwijl mensen met matig overgewicht even gelukkig en tevreden zijn als mensen zonder overgewicht.

Zware drinkers zijn even gelukkig en tevreden als matige drinkers. Mensen die geen alcohol drinken zijn zelfs minder gelukkig en tevreden. Tot slot zijn actieve mensen gelukkiger en tevredener dan mensen die minder lichamelijke beweging hebben.

Ervaren gezondheid speelt een rol

Mensen die zich gezond voelen, zijn gelukkiger en tevredener dan anderen. De ervaren gezondheid verklaart de verschillen in geluk en tevredenheid die samenhangen met leefstijl, maar niet voor elke leefstijl.

Bij rokers en mensen die geen alcohol drinken maakt de ervaren gezondheid niet uit voor hun geluks- of tevredenheidsgevoel. De ervaren gezondheid verklaart wél het verschil in tevredenheid en geluk tussen mensen die voldoende bewegen en mensen die dat niet doen.

Mensen met matig overgewicht zijn het meest tevreden, helemaal als rekening gehouden wordt met de ervaren gezondheid. Dat is opmerkelijk, omdat overgewicht toch als een gezondheidsrisico wordt gezien.

Tineke de Jonge, Christianne Hupkens en Jan-Willem Bruggink

Bron: Living a happy, healthy and satisfying life & CBS

Vorig artikelTopsubsidie voor stamcellen en weefseltechnologie
Volgend artikelWet bevolkingsonderzoek: getrapte screening op fractuurrisico
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.