Bureau Jeugdzorg misbruikte machtiging uithuisplaatsing al vaker

Array

kindermishandeling
De jeugdzorg heeft niet alleen een imago-probleem. Ze handelt vanuit onderbuikgevoellens die te vaak weinig deskundig blijkt te zijn. Tijd voor een flinke bezem door de kast die Jeugdzorg heet!
Laura Dekker was van huis weggelopen omdat Bureau Jeugdzorg haar bij haar vader weg wilde halen. Dat heeft haar advocaat Peter de Lange dinsdag bij de behandeling van haar zaak gezegd, schrijft De Telegraaf. Onterecht, zo blijkt bij de rechtbank in Utrecht. Met de zaak Laura Dekker komt eindelijk meer zicht op de misstanden in de jeugdzorg

Vanwege haar tegenvallende schoolprestaties en omdat ze spijbelde zou Jeugdzorg vorige week woensdag hebben gedreigd haar uit huis te plaatsen. Daarop zou de 14-jarige haar rugzak en gitaar hebben gepakt om vervolgens met haar Nieuw-Zeelandse paspoort via Parijs naar Sint Maarten te vliegen. De Raad vd Kinderbescherming eiste een uithuisplaatsing. Onterecht zei de rechter.

Als de rechter toestemming geeft om een kind uit huis te plaatsen, dan moet die toestemming gebruikt worden voor het doel waarvoor die is gegeven. Zo niet, dan dient de uithuisplaatsing direct opgeheven te worden. Dat blijkt uit een ander praktijkvoorbeeld op de site Jurofoon (via Geenstijl) De rechter geeft alleen toestemming voor een ots als daarom gevraagd wordt. Een ots kan verzocht worden door de (pleeg)ouders, de verzorger / opvoeder (geen ouder), Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en officier van justitie.

Uithuisplaatsing (uhp)
In principe blijft het kind tijdens de ots thuis wonen. Als het voor de verzorging en opvoeding van het kind noodzakelijk is, kan de gezinsvoogdijinstelling of RvdK de rechter verzoeken om het kind uit huis te plaatsen. De rechter bekijkt of uhp nodig is en bepaalt hoe lang die mag duren. Het kind komt dan in een tehuis of pleeggezin. Soms wordt er een uhp verzocht, terwijl de gronden daarvoor niet (meer) aanwezig zijn. De rechter kan dan de uhp per direct opheffen. Dat gebeurde onlangs voor de rechter in Den Bosch.

Stok achter de deur
De rechter had Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant een machtiging uithuisplaatsing gegeven voor een kind dat al onder toezicht stond. Volgens de ouders gebruikte de stichting de machtiging als ‘stok achter de deur’ zodat de vader, de moeder en het kind hulpverlening zouden accepteren. Dat had het gezin echter al gedaan. Jeugdzorg gaf bij de rechter ook toe dat er op dat moment geen reden was om het kind uit huis te plaatsen. Door de machtiging kon de stichting direct ingrijpen, indien de omstandigheden zodanig zouden wijzigen dat een time-out noodzakelijk was.

Wil je meer weten over ondertoezichstelling of uithuisplaatsing, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Kinderalimentatie betalen tijdens uithuisplaatsing?

Bron: Gerechtshof Den Bosch, 9 september 2009, LJN BJ8326 & Jurofoon

Recente artikelen