Methode om functie en gezondheid van whiplashpatiënten te meten

whiplashMaarten Schmitt ontwikkelde in zijn promotieonderzoek een testbatterij om het functioneren van whiplashpatienten te meten. Bovendien heeft hij speciaal voor deze patienten een vragenlijst ontwikkeld, waarmee het activiteitenniveau van whiplashpatienten goed in kaart kan worden gebracht. Het toepassen van metingen die zijn gericht op het functioneren, biedt mogelijkheden om het whiplashprobleem in de toekomst te gaan verklaren.

Er zijn naar schatting 400.000 tot 600.000 patienten in Nederland die lijden aan de gevolgen van een whiplashongeval. Naast nekpijn en hoofdpijn, komen er ook veel psychische klachten voor, zoals depressieve buien en angst voor blijvende klachten. Van alle mensen die langdurig klachten hebben als gevolg van een whiplashongeval heeft ongeveer 60% last van depressieve gevoelens en onzekerheid over de herstelmogelijkheden. De aanwezigheid van deze psychische klachten verklaart voor een groot deel de klachten over het niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Hoewel patienten veel klachten kunnen hebben na een whiplashongeval, worden er in de halswervelkolom zelden afwijkingen gevonden bij medisch onderzoek. De klachten van whiplashpatienten zijn moeilijk te begrijpen vanuit een medisch perspectief.

26-01-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Maarten Schmitt, Geneeskunde
Proefschrift: Understanding Functioning and Health in Patients with Whiplash-Associated Disorders
Promotor 1: Prof. dr. P.J.M. Helders
Promotor 2: Prof. Dr. Y. van der Graaf
Copromotor 1: Dr. N.L.U. van Meeteren
Copromotor 2: Dr. A. de Wijer

Bron: UU

Recente artikelen