Obama kan aan de slag met de hervorming gezondheidzorg VS

Array

bill healthcareNa het Huis van Afgevaardigden heeft zoals verwacht ook de Senaat ingestemd met het plan van president Obama voor de hervorming van het zorgstelsel.De Senaat heeft er wel 24 dagen gedaan om tot dit besluit te komen. Daarmee was dit het langste Senaatsdebat ooit.De verzekering wordt daardoor uitgebreid naar meer dan 31 miljoen Amerikanen.

De stemming, 60 voor, 39 tegen, is belangrijk voor de Democraten en voor president Barack Obama. Die had de hervorming van de gezondheidszorg aangekruist als topprioriteit in zijn eerste regeringsjaar.Het Huis van Afgevaardigden keurde zijn versie van de wet goed in november. De twee kamers moeten nu de verschillen in beide wetsvoorstellen zien te verzoenen, voor Obama een wet kan ondertekenen. Verwacht wordt dat dat begin volgend jaar gebeurt, voor de State of the Union van Obama eind januari.

871 miljard dollar in eerste 10 jaar

Het programma, dat 871 miljard dollar zal kosten in de eerste 10 jaar, moet een verzekering betaalbaar maken voor minder gefortuneerde Amerikanen. Dat zou deels gebeuren door subsidies.

Het wetsvoorstel zou het verzekeringsfirma’s verder verbieden om personen met al bestaande problemen een verzekering te weigeren. Op basis van geslacht of medische achtergrond zouden ook geen hogere premies meer aangerekend kunnen worden.

De nieuwe wet zou de belangrijkste maatregel zijn van de Amerikaanse regering in de gezondheidsector sinds de creatie van Medicare en Medicaid, overheidsprogramma’s voor armen en ouderen. Dat gebeurde in de jaren zestig. Na een moeilijk jaar is de instemming van de Senaat een opsteker voor de Amerikaanse president.

Recente artikelen