Diakonessenhuis behaalt opnieuw kwaliteitskeurmerk

Array

diakonessenhuisInternationaal erkend NIAZ-accreditatiebewijs staat garant voor goede zorg
Afgelopen vrijdag heeft het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn opnieuw een belangrijk kwaliteitskeurmerk ontvangen: het NIAZ-accreditatiebewijs. Het kwaliteitskeurmerk, afkomstig van het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ), toont aan dat het Diakonessenhuis haar patienten goede zorg garandeert en voldoet aan de Kwaliteitsnorm Zorginstelling. Het keurmerk is ontwikkeld door kwaliteitsdeskundigen en vakmensen uit de zorg en wordt binnen de zorgsector in Nederland en Belgie als belangrijkste en meest veelomvattende keurmerk beschouwd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) erkent dit keurmerk en stemt hier het aantal inspectiebezoeken op af. Het keurmerk wordt ook door ‘MediRisk’ onderschreven, de schadeverzekeraar voor ziekenhuizen.

” Het is onze missie de beste zorg dichtbij te leveren, dat doen we op drie locaties in de regio en daar zetten velen zich binnen ons huis elke dag voor meer dan honderd procent voor in. Dat gaat goed horen we regelmatig van patienten, zorgcollega’s en anderen. Nu wordt dat wederom officieel bevestigd door een onafhankelijk toonaangevend instituut. Het Diakonessenhuis gaat niet op haar lauweren rusten nu dit prestigieuze keurmerk binnen is en ons huis officieel behoort tot de eredivisie van ziekenhuizen. Het is juist het startschot om verder te werken aan een ambitieus zorgpakket voor onze patienten en om ons verder te gaan nestelen in de top van de gezondheidszorg”, aldus Rob Florijn, voorzitter van de Raad van Bestuur Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. “We houden onze ogen en oren open voor vernieuwing en verbetering en blijven fors investeren in de kwaliteit van onze medische- en verpleegkundige zorg. Ook in zorgzaamheid voor elkaar. Dat zit van oudsher in onze genen, we willen ook vooral een “warm” ziekenhuis blijven.”

Diverse keurmerken

Het verkrijgen van het NIAZ-accreditatiebewijs past in de reeks van erkenningen, prijzen, nominaties en keurmerken die het ziekenhuis eerder ontving; zes jaar op rij in top 5 van de AD-Top 100 beste ziekenhuizen van Nederland met twee nummer een posities, winnaar van de Business Intelligence Award 2009, in top 10 beste borstkankerzorg van de consumentengids in 2009, de eerste plaats bij de Nationale Reanimatie Competitie, het WHO/Unicef borstvoedingscertificaat, het maximaal aantal smiley’s van de Vereniging Kind en Ziekenhuis, het vaatkeurmerk van patienten voor de afdeling vaatchirurgie, 3 sterren van de APNEU vereniging, de verpleegkundige van het jaar award 2009, de NIMA Marketing Jaarprijs voor het nieuwe Diagnostisch Centrum, de nummer een score in de regio voor de specialismen chirurgie, verloskunde en KNO in de Elsevier-lijst, de moderne apotheek van het ziekenhuis wordt door diverse visitatiecommissies hoog gewaardeerd. Zorgverzekeraar Menzis gaf de liesbreuk-, staar- en meniscusbehandelingen van het ziekenhuis het predikaat Topzorg.

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn

Het Diakonessenhuis is een vooruitstrevend ziekenhuis met drie locaties: Utrecht, Zeist en Doorn. Locatie Utrecht is een stadsziekenhuis met plannen voor een nieuw centrum voor acute zorg. Locatie Zeist is een vitaal streekziekenhuis voor de Utrechtse Heuvelrug, met bovenregionale behandelcentra en speciale zorg voor ouderen en chronisch zieken. Locatie Doorn is een goed toegankelijke buitenpolikliniek waar vrijwel alle specialismen spreekuur houden. Het oudste Diakonessenhuis van Nederland (165 jaar) beschikt op dit moment over in totaal over 559 bedden, 2670 medewerkers en 158 medisch specialisten. Jaarlijks bezoeken ruim 390.000 mensen de poliklinieken, worden er nagenoeg 25.000 patienten opgenomen en vinden er ruim 26.000 daghandelingen plaats. Daarnaast verzorgt het ziekenhuis opleidingen en verricht men onderzoek, veelal in samenwerking met andere ziekenhuizen. In het najaar van 2009 is het grotendeels vernieuwde ziekenhuis in Zeist geopend en in het eerste kwartaal van 2010 start het ziekenhuis met het bouwrijp maken van grond voor grootschalige nieuwbouw in Utrecht die naar verwachting medio 2012 is gerealiseerd. Voor meer informatie over het Diakonessenhuis: www.diakonessenhuis.nl.

Over het NIAZ
Het NIAZ is een onafhankelijk instituut dat kwaliteitsnormen voor zorginstellingen opstelt en individuele instellingen op hun verzoek toetst. Het NIAZ voert zijn toetsingen uit met behulp van zeer ervaren mensen uit de zorg zelf, die daarnaast een auditorentraining hebben gevolgd. Auditoren mogen nooit een band hebben met de instelling die zij toetsen. Op die manier is het NIAZ verzekerd van objectiviteit en kan het toch beschikken over maximale deskundigheid (‘oog van de meester’) bij het uitvoeren van toetsingen. Als instellingen aan de eisen voldoen krijgen zij van het NIAZ het accreditatiebewijs, ten bewijze dat zij hun zorgorganisatie structureel op orde hebben. Dat bewijs is doorgaans vier jaar geldig, waarna het toetsingsproces opnieuw wordt doorlopen. Het NIAZ maakt deel uit van de internationale gemeenschap van toetsingsinstituten in de zorg. Voor meer informatie over het NIAZ: www.niaz.nl.

Bron: Diakonessenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen