Goede voornemens Nederlander: Meer bewegen en gezonder eten

gezondheidsproject FitlevenDe kerst en de jaarwisseling zijn in zicht. Een moment waarop we graag eens stilstaan bij de verwachtingen voor het komend jaar en de goede voornemens van de Nederlanders. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders in 2010 minder energie wil verspillen en 60% meer wil gaan bewegen. Nederlanders willen veel meer aandacht besteden aan het gezin, familie en vrienden.


Nederlanders iets optimistischer dan vorig jaar

Net als een jaar geleden hebben we gevraagd wat mensen verwachten van het jaar dat voor ons ligt. In grote lijnen zien we – nog wat meer dan vorig jaar – dat optimisme de overhand heeft, maar er is nog steeds veel onzeker. Zo denkt 19% dat de economie zich zal herstellen, 14% denkt dat dit niet het geval is, 67% weet het niet. 18% denkt volgend jaar een leuker leven te gaan leiden, 11% denkt dat niet.

Zes op de tien mensen willen in 2010 meer gaan bewegen
Naast verwachtingen hebben we ook een aantal voornemens voorgelegd, met de vraag of men dit van plan is te doen in het komende jaar.
Voornemens in het kader van de gezondheid blijken populair. Het blijkt dat maar liefst zes op de tien Nederlanders meer willen gaan bewegen en de helft neemt zich voor gezonder te gaan eten.

Ook de medemens wordt niet vergeten. De helft wil meer tijd aan partner en gezin besteden of aan familie en vrienden. En drie op de tien willen meer wellevend zijn ten opzichte van anderen. Bovendien heeft 14% het voornemen het komende jaar iets aan vrijwilligerswerk te gaan doen.
Voor een beter milieu heeft 46% als voornemen minder energie te verspillen. Slechts weinig mensen zijn echter bereid minder auto te rijden (8%) of minder te vliegen (4%).

Goede voornemens op een rij
Heeft u zelf op dit moment goede voornemens voor het nieuwe jaar, dingen die u beter of anders wil gaan doen in 2010?(%)

· Meer bewegen – 59%
· Gezonder eten – 50%
· Meer aandacht besteden aan partner/gezin – 50%
· Beter voor mezelf opkomen – 49%
· Meer aandacht besteden aan familie/vrienden – 48%
· Minder energie verspillen – 46%
· Meer tijd aan hobby’s besteden – 44%
· Meer geduld hebben – 37%
· Meer wellevend zijn ten opzichte van anderen – 28%
· Een cursus/studie of training gaan volgen – 26%
· Meer uitgaan – 20%
· Minder tijd besteden aan werk – 15%
· Meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk – 14%
· Minder/geen vlees eten – 13%
· Minder achter de computer zitten – 11%
· Minder alcohol gebruiken – 10%
· Minder vloeken – 10%
· Minder televisie kijken – 9%
· Stoppen met roken – 8%
· Minder autorijden – 8%
· Meer geven aan goede doelen – 7%
· Minder vliegen – 4%
· Minder blowen – 1%

Basis: 1100 stemgerechtigde Nederlanders

Bron: Synovate

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen