Opkomst bevolkingsonderzoek hoger maar moet beter!

Array

uitstrijkjeVU medisch centrum
Van de vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen, heeft ongeveer een derde nooit of veel langer geleden dan vijf  jaar een uitstrijkje laten maken. Alhoewel dit cijfer lager is dan eerder onderzoek is het nog steeds te hoog. Het blijft van belang dat zoveel mogelijk vrouwen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker deelnemen. Dit concluderen patholoog Folkert van Kemenade (VUmc) en Mariel Casparie (PALGA). Zij publiceerden onlangs hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Alle vrouwen van 30 tot 60 jaar krijgen om de vijf jaar een uitnodiging voor bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. In 2006 en 2007 werd in Nederland baarmoederhalskanker bij 1037 vrouwen geconstateerd. Van hen had 34 procent nooit meegedaan aan bevolkingsonderzoek. In de periode 1994-1998 was dat nog 55 procent.

De test is echter niet perfect. Ook daar is in dit onderzoek naar gekeken. Soms wordt deze niet goed geïnterpreteerd of zijn afwijkende cellen niet te zien. Het aantal ‘foute’ uitstrijkjes is echter wel afgenomen. In dit onderzoek is bij eenderde van de vrouwen sprake van een ‘foute’ uitslag. In de periode daarvoor lag dit percentage nog boven 50%.

De effectiviteit van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kan worden vergroot door een hogere opkomst. Om het opkomstcijfer te verbeteren, pleit patholoog Van Kemenade er onder meer voor huisartsen beter te belonen als zij meer vrouwen overhalen hieraan deel te nemen. Ook werkt een thuistest mogelijk drempelverlagend.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen