And the winner is…

lidy-harteminkEerder dit jaar schreef ik u over de Paludanus Prijs. Met deze prijs wil Univé-VGZ-IZA-Trias de kwaliteit van de gezondheidszorg bevorderen. Deelnemers kunnen projecten insturen die zichtbaar de zorgkwaliteit in Nederland verbeteren. Nu is de winnaar bekend: ‘Grip op je Dip online’ van De Jutters (het centrum voor Jeugd-GGZ in Den Haag) in samenwerking met Indigo, Dimence en Trimbos!

‘Grip op je Dip online’ is een anonieme internetcursus voor jongeren die een depressie hebben. Het idee erachter is het taboe rond psychische klachten te doorbreken en jongeren te helpen die klachten op te lossen. Maar liefst 1 op de 5 Nederlandse jongeren zit in een dip, 1 op de 20 zit in een depressie. Dit betekent dat jaarlijks zo’n 50.000 jongeren (16 tot 24 jaar) aan een depressie lijden. Hulpverleners kunnen deze doelgroep echter moeilijk bereiken, omdat de jongeren zich meestal schamen voor hun problemen. ‘Ik ben toch niet gek’, denken ze. Ook weten ze vaak niet welke hulp er voor hen bestaat.

Met de internetcursus op www.gripopjedip.nl springt De Jutters daarop in. Het is een drempelverlagende variant van de reguliere cursus. De site geeft uitgebreide informatie over somberheid, dips en depressies. En het succes is overdonderend. Weliswaar laat de online-variant dezelfde klachtenafname zien als de reguliere cursus, maar het aantal deelnemers op internet is vele malen groter. Jongeren kunnen de website immers anoniem en vanaf hun eigen pc benaderen, wat voor hen zeer aangenaam is.

Kortom: een prachtig project, waarmee De Jutters heeft bewezen dat het de belangen en voorkeuren van patienten doorziet. Een terechte winnaar van de Paludanus Prijs 2009. Die omvat overigens niet alleen een bedrag van 10.000 euro, maar ook een professionele documentaire over het project én een onderscheiding.

Dat neemt niet weg dat de andere genomineerden eveneens alle aandacht verdienen. Op www.unive.nl/paludanusprijs leest u meer over deze projecten. En mocht u zich nog afvragen waarom de Paludanus Prijs zo heet: Bernardus Paludanus was de stadsdokter van Enkhuizen en een internationaal vermaard wetenschapper. Hij leefde van 1550 tot 1633, maar zijn bijdrage aan de geneeskunde wordt zelfs honderden jaren later nog geroemd.

Vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen