CIZ publiceert CIZ Indicatiewijzer versie

Array

CIZVanaf 1 januari 2010 gelden de nieuwe Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS. Naar aanleiding hiervan is de CIZ Indicatiewijzer – de toelichting op deze Beleidsregels – aangepast. Op 30 december publiceert het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) de CIZ Indicatiewijzer versie 3.0 op zijn website.

Versie 3.0 van de CIZ Indicatiewijzer is een herziening van versie 2.0 van juli 2009. De wijzigingen, gebaseerd op de nieuwe Beleidsregels van het ministerie van VWS, zijn onder meer:
– Aanpassing geldigheidsduur van indicatiebesluiten Palliatief Terminale Zorg in de thuissituatie. Extramurale indicatiebesluiten die worden afgegeven voor clienten in de terminale levensfase, blijven nu geldig tot de client is overleden. Intramurale indicatiebesluiten die worden afgegeven voor Palliatief Terminale Zorg blijven 5 jaar geldig;
– Aanpassing van de maximale omvang van het mogelijk aantal dagdelen per week dat ouders, gebruikelijke zorgers of mantelzorgers vrij kunnen zijn van de zorg voor de client (tot 23 jaar).

Veel belangstelling
De CIZ Indicatiewijzer 2.0 was succesvol. 14.000 exemplaren zijn, op hun verzoek, gestuurd naar zorgaanbieders en clienten. Vooral zorgaanbieders namen de CIZ Indicatiewijzer in groten getale af.

AWBZ-aanspraken
Wanneer mensen aanspraak willen maken op zorg die bekostigd wordt vanuit de AWBZ, dan is het CIZ de instelling die besluit of zij in aanmerking komen voor deze AWBZ-aanspraken. Het CIZ neemt de besluiten onder meer op basis van de genoemde Beleidsregels. De Beleidsregels bestaan uit een ministeriele regeling met acht bijlagen.
In de CIZ Indicatiewijzer wordt per bijlage bij de Beleidsregels uitgelegd, hoe het indicatieonderzoek wordt uitgevoerd, welke informatie van belang is, hoe deze wordt gewogen en in de context wordt geplaatst, en hoe dit leidt tot een indicatiebesluit met type(n) zorg, zorgomvang en zorgduur. In specifieke situaties kan de inhoud ook worden gebruikt als motivering van het CIZ-indicatiebesluit. Dit gebeurt als de beschrijving van de Beleidsregels onvoldoende inzicht geeft, of te abstract is.

Doel
De CIZ Indicatiewijzer is ontwikkeld om de Beleidsregels indicatiestelling AWBZ van het ministerie van VWS beter toepasbaar te maken. Daarnaast wordt in de CIZ Indicatiewijzer de toepassing van de AWBZ-aanspraken, zoals beschreven in het Besluit zorgaanspraken (Bza), verder uitgewerkt. De CIZ Indicatiewijzer draagt op deze wijze bij aan een transparante Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en aan de verdere uniformering van de indicatiestelling van de AWBZ-aanspraken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen