Een goed 2010

Array

zonlichtIneens is het er weer: het einde van het jaar. Vindt u ook dat de jaren steeds sneller vervliegen? Sterker nog: een heel decennium is alweer voorbij! Ons levenstempo ligt duidelijk een stuk hoger dan vroeger.

Maar er gebéurt dan ook zoveel. Voor de gezondheidszorg was 2009 bijvoorbeeld een bewogen jaar. Denk alleen al aan de Mexicaanse griep. Gelukkig lijkt de voorspelde pandemie mee te vallen. De vraag is hoe dat kan. Werkt de vaccinatie zo goed? Is het virus onschuldiger dan we dachten? Of moet de grote klap juist nog komen? We weten het niet precies. Maar in elk geval hebben we alle mogelijke maatregelen genomen. De GGD’s hebben zonder grote problemen meer dan een miljoen mensen gevaccineerd: een geweldige prestatie.

Dat is natuurlijk prachtig nieuws. Toch merk ik dat velen om me heen niet helemaal zo positief gestemd zijn. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat liefst 60 procent van de Nederlanders zich in deze donkere dagen neerslachtig of vermoeid voelt. Artsen kennen één van de belangrijkste oorzaken al jaren: gebrek aan zonlicht. De klachten verdwijnen meestal direct zodra de dagen langer worden en mensen meer buiten komen.

Zoek dus vooral de buitenlucht op, deze winter! Helpt het niet? Dan hoort u misschien bij de 3 procent van de Nederlanders die last heeft van een échte winterdepressie. Maar zelfs dan is er een oplossing: lichttherapie. Uw huisarts kan u er alles over vertellen. Laten we niet vergeten: Nederland is een rijk land, met uitstekende gezondheidszorg, waar veel behandelaars hun uiterste best doen om u zo goed mogelijk te helpen. En bij Univé-VGZ-IZA-Trias doen we er ook in 2010 alles aan om die zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.

Dat is ons goede voornemen. Daarnaast wens ik u en uw dierbaren een goede start van 2010. En ik hoop dat u in goede gezondheid bent en blijft. Dat u voorzichtig doet als u de weg op gaat. En dat u niet teveel eet en drinkt tijdens de feestdagen. Overdaad schaadt…

Vragen of suggesties over dit onderwerp? Mail ze dan naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg
Univé

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen