Welke gezondheidsrisico’s zitten er aan de bodyscan met een millimeter wave scanner?

Array

millimeter wave scannerDe Kamer is voorstander van een het invoeren van een bodyscan om alle passagiers op Nederlandse luchthavens te controleren. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft een bericht daarover van de NOS bevestigd.Voordeel is dat mensen niet meer handmatig gefouilleerd hoeven te worden. Juist omdat de scan dwars door kleren kijkt en op het scherm een beeld verschijnt van een haast naakt iemand, ontstond in 2006 bij de invoering van het apparaat veel ophef. Het Europees Parlement ging eerder vanwege de privacyschending en gezondheidsrisico’s niet akkoord met de invoering van de bodyscan.

Schiphol heeft nu software laten ontwikkelen die de scans bekijkt en aangeeft waar op het lichaam iets van metaal zit, zoals in schoenen, een riem of sleutelbos. Ook smokkelwaar kan zo worden ontdekt. ”Nu geen mens de beelden meer bekijkt, gaan we ervan uit dat de Europese Commissie het apparaat erkent, zodat we het grootschalig kunnen invoeren,” aldus Schipholdirecteur Ad Rutten. Gezondheidsrisico’s zouden er niet zijn, omdat er geen straling wordt gebruikt.

Op Schiphol worden op dit moment al proeven gedaan met bodyscans. Op vrijwillige basis laten de passagiers zich scannen. Het gaat om een millimeter wave scanner zo meldt minister Ter Horst zojuist in een persconferentie. Dit apparaat gebruikt elektromagnetische straling om de contouren van het lichaam zichtbaar te maken. De frequentie van deze straling zit tussen de frequentie van zichtbaar licht en de frequentie van radiogolven in. De golven gaan makkelijk door kleren heen, maar weerkaatsen op de mensenhuid. Dat komt doordat het water in de huid het licht deels absorbeert en deels reflecteert. Ook voorwerpen zoals messen en explosieven reflecteren de golven en worden daardoor zichtbaar in de scanner. De voorwerpen kaatsen een andere hoeveelheid golven terug. Daardoor contrasteert het voorwerp met de huid.”
Met een ander soort scan, de backscatter X-ray, kunnen nog gedetailleerdere plaatjes gemaakt worden, maar dat apparaat wordt op Schiphol niet gebruikt. Planken: “De X-ray-scanner gebruikt röntgenstraling en die straling zou in principe tot DNA-schade kunnen leiden. De straling van de millimeter wave scanner is daarentegen volkomen ongevaarlijk.”

Het computerprogramma, ontworpen door onderzoekers Michael Black en Alexandru Balan van de Amerikaanse Brown University en berekent de vorm van een lichaam aan de hand van digitale beelden. Hiervan maakt het programma een 3D-model, wat onder andere het geslacht bepaalt, de lengte en het gewicht van de persoon, de borstomvang en de breedte van de heupen.

Het programma is gebaseerd op 2400 gedetailleerde laserscans van schaarsgeklede mannen en vrouwen.

Er komen geen röntgenstralen aan te pas, en het programma kijkt ook niet letterlijk door kleding heen.

Bron: NOS & TU Delft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen