700 huisartsen eisen oplossing van rechter voor afgewezen declaraties 2006 en 2007

zorg en rechtUvit, Achmea, Menzis en CZ, weigeren gecorrigeerde declaraties over 2006 en 2007 in behandeling te nemen
Een groep van ruim 700 huisartsen sleept zeven zorgverzekeraars voor de rechter vanwege een conflict over niet-uitgekeerde declaraties. De huisartsen, verenigd in de Vereniging van Gedupeerde Huisartsen, claimen dat de verzekeraars hun nog ruim euro 100 miljoen euro schuldig zijn. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Uit de dagvaarding van de huisartsen blijkt dat de zorgverzekeraars het standpunt innemen dat het gaat om declaraties die terecht zijn afgewezen of die te laat zijn ingediend. Volgens de huisartsen werden declaraties regelmatig om administratieve redenen geweigerd. De tweede herziene declaratie werd vervolgens geweigerd, omdat de declaratietermijn was overschreden. Volgens de huisarsten is er zorg verleend, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Omdat een aantal huisartsen door de declaratieproblematiek in liquiditeitsproblemen dreigt te komen, heeft de Vereniging van Gedupeerde Huisartsen een kort geding aangespannen. Het probleem ontstond bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Het nieuwe declaratiesysteem kende aanvankelijk nogal wat haken en ogen.

Volgens de dagvaarding zijn tot nu toe slechts drie verzekeraars bereid de afgewezen declaraties opnieuw in behandeling te nemen. Dat zijn De Friesland, PNO en DSW. Andere verzekeraars, waaronder de grote vier, Uvit, Achmea, Menzis en CZ, weigeren in ieder geval declaraties over 2006 en 2007 in behandeling te nemen. Zij wijzen in hun afwijzingsbrieven aan de huisartsen op de overschrijding van de maximumtermijnen voor declaraties en de administratieve rompslomp die is gemoeid met het napluizen van de declaraties over 2006 en 2007.

Uit de dagvaarding blijkt dat zij het standpunt innemen dat de declaraties ofwel terecht zijn afgewezen of te laat zijn ingediend. Een aantal van de huisarsten dreigt door het uitblijven van de vergoedingen in liquiditeitsproblemen te komen.

De zaak is in een stroomversnelling gekomen doordat het bedrijf dat voor veel huisartsen de declaraties deed, LDD, eerder dit jaar failliet ging. Daardoor komt een stuwmeer van niet-betaalde declaraties ter waarde van euro 32 miljoen euro terug bij de artsen. Het gaat hoofdzakelijk om de jaren 2006 en 2007. De huisartsen eisen nu bij de rechter dat alle declaraties die in eerste instantie op tijd waren ingediend, nu alsnog door de verzekeraars in behandeling worden genomen. ‘De herdeclaratie mag niet als een nieuwe declaratie worden beschouwd’, zegt advocaat Frank Peters, die de advocaten bijstaat.

De zaak komt op 20 januari 2010 voor de rechter.

Bron: Zorgmarkt

Recente artikelen