Coutinho: Alarmeringssysteem voor gevaarlijke infectieziekten bij vee noodzakelijk

Array

roel-coutinhoRoel Coutinho, hoofd van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, vindt dat er een alarmeringssysteem moet komen voor gevaarlijke infectieziekten bij vee. Dat zegt hij in een interview in NRC Handelsblad. Coutinho zegt zich machteloos te voelen. “Ik denk dat er veel meer openheid zou moeten zijn over wat er precies in de veehouderij gebeurt”, aldus de infectieziektebestrijder.

Door het ontbreken van een alarmeringssysteem blijven nieuwe infectieziekten zoals Q-koorts nu onzichtbaar, aldus Coutinho. In Nederland is het risico groot dat een dierziekte overspringt op mensen. Er zijn veel dieren, het contact tussen dier en mens is intens en de bevolkingsdichtheid hoog. Het ministerie van landbouw voelt niets voor een dierziektenalarm. Een woordvoerder zegt in NRC Handelsblad dat het alle dierziektes goed in beeld heeft en er geen noodzaak is voor verandering van bestaande systemen.

Het deskundigenoverleg Q-koorts van het RIVM adviseerde het ministerie eerder om alle drachtige geiten op bedrijven met Q-koorts te ruimen.

Bron: AGD

Recente artikelen